Kastanje op de markt niet te redden


foto van kastanjeboom op markt

De paardenkastanje op de Grote Markt is in zeer slechte conditie. Onderzoek wijst uit dat de boom gevaar oplevert voor omwonenden en passanten en daarom moet worden vervangen. Kastanjebloedingsziekte en houtrot zijn de oorzaak van deze slechte conditie.

Omdat de paardenkastanje op de Markt een beeldbepalende boom op de Grote Markt is, heeft de gemeente de afgelopen jaren alles op alles gezet om de zieke boom te kunnen redden. Zo heeft de boom het afgelopen jaar nog extra beluchting en bemesting gekregen, maar dit heeft helaas niet tot
verbetering geleid. In de zomer van dit jaar was duidelijk te zien dat de top van de boom kale takken en bruine bladeren had. Dit was voor de gemeente aanleiding om de boom te laten onderzoeken door een onafhankelijk adviesbureau, Expedio Arbori uit Raalte.

Onderzoek

De boomexpert heeft de paardenkastanje in oktober uitvoerig onderzocht met een hoogwerker. Daarmee kon hij tot boven in de kroon zien wat de conditie van de takken was. Daarnaast is onderzoek gedaan met geluidsgolven om te kunnen vaststellen wat de omvang van de houtrotaantasting en het risico
op takbreuk was. Ook is met elektrische golven gemeten of er holtes in de boom voorkomen, die niet van buiten zichtbaar zijn.

Risico voor omwonenden en passanten

Hoewel de top van de kastanje al is afgestorven, zou de boom in principe nog enkele jaren kunnen leven. Maar omdat het onderzoek laat zien dat er een verhoogd risico op takbreuk is, is besloten om de kastanje nu al te kappen. Veiligheid van omwonenden en passanten is op die manier gewaarborgd.

Meedenken over herplant

De kapwerkzaamheden starten half januari 2016. De gemeente heeft omwonenden en ondernemers van de Grote Markt daarover geinformeerd en gevraagd of zij willen meedenken over de herplant. Welke boom kan de karakteristieke kastanje vervangen? Gemeente, omwonenden en ondernemers zullen in de
laatste weken van dit jaar samen een keuze maken, zodat eind januari de kap en aansluitend de herplant uitgevoerd kunnen worden.