Overdracht nalatenschap Joep Henneboel aan gemeente Zundert


Op 24 november 2015 hebben de heer Maarten Boemer uit Klein Zundert en de burgemeester van de gemeente Zundert een verklaring van schenking van archiefbescheiden ondertekend.

De heer Boemer heeft aan de gemeente Zundert in eigendom overgedragen de nalatenschap van Joep Henneboel o.a. bestaande uit het boek 'Jupp Henneboel erzaehlt: Ich konnte nicht anders' en enkele documenten en cassettebandjes. Gelijktijdig heeft de gemeente Zundert de nalatenschap in beheer
overgedragen aan de directeur van het Regionaal Archief West-Brabant, de heer Hans Janssen.

Joep Henneboel (1909-1990) was een Duitser die tijdens de Tweede Wereldoorlog het Nederlandse verzet hielp. Na Wereldoorlog II trouwde hij met Cissy van Putten, dochter van een verzetsman.

Als hij 65 jaar wordt in 1974 publiceert hij zijn biografie die hij opdraagt aan zijn vrouw Cissy. Het boek heet 'Ik kon niet anders' en verscheen ook in het Duits. Dit boek maakt onderdeel uit van de nalatenschap. Als een van weinige buitenlanders (7 in totaal) werd Joep Henneboel in 1984
onderscheiden met het Verzetsherdenkingskruis.

In 1977 is dhr. Henneboel vanuit Amsterdam verhuisd naar Klein Zundert waar hij in 1990 is overleden. Hij is begraven op de begraafplaats in Klein Zundert.