Actieplan verbetering positie raadsleden


DEN HAAG - Er moet een actieplan komen met daarin een onderzoek naar de positie van raadsleden, programma's voor bijscholing en een verdere uitwerking van raadslidvriendelijk personeelsbeleid. Dit staat in een motie van PvdA-Kamerlid Wolbert die is aangenomen door de Tweede Kamer.

De regering gaat daarom samen met de VNG een krachtig actieplan opstellen dat voor de zomer van 2016 af moet zijn. In het onderzoek naar de positie van raadsleden moet oog zijn voor de vraag of tijdsbesteding, de werkdruk, de verantwoordelijkheid en de beloning van raadsleden nog met elkaar in
balans zijn. Daarnaast moeten er basis- en specialistische programma's voor bijscholing en deskundigheidsbevordering zijn waar elk raadslid in Nederland expliciet voor wordt uitgenodigd. Ten slotte moet een verdere uitwerking van raadslidvriendelijk personeelsbeleid, bijvoorbeeld door
flexibele werktijden voor raadsleden, in het plan staan.

Raadswerk verzwaard
Wolbert constateert dat door de decentralisaties en gemeenschappelijke regelingen het werk van gemeenteraadsleden fors is verzwaard, terwijl de maatschappelijke waardering van het raadswerk afneemt. Volgens Wolbert zijn de kwaliteit, integriteit en deskundigheid van het lokaal bestuur van
groot belang voor het functioneren van de gemeente als eerste overheid. Het actieplan is volgens haar nodig om een cultuuromslag in de samenleving te bewerkstelligen die helpt de maatschappelijke waardering voor raadswerk te verhogen.
Raadslid.Nu zal vanuit zijn rol, opkomende voor een sterke rol en positie van de raad en raadsleden, zijn bijdrage aan deze discussie leveren.



Bron: Raadslid.Nu, de Nederlandse Vereniging voor Raadsleden, 25 november 2015.

Social media: Raadslid.Nu is ook te volgen op Twitter (@RaadslidNu), Facebook en Linkedin

Raadslid.Nu is de Nederlandse Vereniging voor Raadsleden en staat voor een sterke en krachtige positie van gemeenteraden ten behoeve van het functioneren van de lokale democratie.

Raadslid.Nu houdt op maandag 23 november een seminar in het raadhuis van Zaanstad over de controlerende rol van de raad. In 2016 is de controlerende rol van de raad bovendien het leidende thema van de activiteiten van Raadslid.Nu.

Wist u dat sinds de wijziging van het rechtspositiebesluit voor raads- en commissieleden, de gemeente de contributie van de beroepsvereniging vergoedt, waarvan een raadslid in verband met de uitoefening van zijn functie lid is.

Nog geen lid van de vereniging? Een collectief lidmaatschap kost maar 35 euro per persoon en commissieleden en fractieondersteuners vallen, wanneer zij ook aangemeld zijn, binnen een collectief lidmaatschap. Het individueel lidmaatschap kost 75 euro. Aanmelden kan hier!

Voor meer informatie over Raadslid.Nu: www.raadslid.nu