Verhuizing archieven voormalige gemeenten Wunseradiel en Nijefurd


Het voormalige gemeentehuis in Witmarsum is verkocht. Daarom moet er voor het gemeentearchief van Wunseradiel een andere plek komen. Eind november verplaatsen we dit archief tijdelijk naar de archiefbewaarplaats van het Streekarchivariaat in Dokkum. Ook de archieven van de voormalige gemeente
Nijefurd en haar rechtsvoorgangers gaan naar Dokkum. De archieven blijven in Dokkum totdat we een eigen centraal archiefbewaarplaats hebben.

Archieven in Witmarsum

In de archiefbewaarplaats in Witmarsum bewaren we het oude grietenijarchief van Wunseradiel. Dit archief gaat met een aantal resolutieboeken van het grietenijbestuur terug in de tijd tot 1616. Ook in de periode van 1816 tot 2010 gevormde gemeentearchief bewaren we hier. Waaronder aktes van de
Burgerlijke Stand en het Bevolkingsregister. Daarnaast zijn er nog een aantal archieven van instellingen zoals kerken en verenigingen opgenomen.

Archieven raadplegen

Inwoners kunnen via www.sudwestfryslan.nl een afspraak maken om de archieven in Dokkum te raadplegen. Ook is er de mogelijkheid om documenten naar Sneek te laten halen en in het gemeentehuis te bestuderen.