Preventief fouilleren in horecagebied


25 november 2015
Politie

De politie gaat preventief fouilleren in het Tilburgse horeca concentratiegebied. Dit doet ze omdat ze merkt dat er de laatste tijd vaker sprake is van wapenbezit.

Het gebied waar gefouilleerd mag worden is aangewezen door de burgemeester. Alle personen die zich bevinden in dat gebied mogen op last van de officier van justitie door de politie worden gefouilleerd. De politie fouilleert a-selectief. Dit betekent dat de politie geen onderscheid mag maken.
Iedereen kan gefouilleerd worden. Dat geldt ook voor bewoners. Personen zijn verplicht aan de fouillering mee te werken. Doet een persoon dat niet dan kan de politie deze persoon aanhouden. Het preventief fouilleren in het horeca concentratiegebied geldt voor de komende periode. Tilburg is een
gezellige en veilige uitgaansstad. Dat wil de gemeente graag zo houden. Daarom moet wapenbezit teruggedrongen worden. Daar werken politie, justitie, horeca en de gemeente samen aan.

Goede sfeer behouden

Burgemeester Peter Noordanus: "Tilburg is een veilige uitgaansstad. Toch maak ik me zorgen over geweldsincidenten tijdens uitgaansavonden. Ik wil graag dat de goede sfeer in de stad behouden blijft. Daarom zetten we tijdens een bepaalde periode dit middel in. Ik neem de maatregel niet zomaar,
ik besef goed dat dit een inbreuk is op de privacy van mensen. Maar we gaan er zorgvuldig mee om."