Klooster Berkel-Enschot verkocht


25 november 2015
Trappistinnenklooster Berkel-Enschot

Het trappistinnenklooster in Berkel-Enschot is gekocht door ontwikkelaar Roozen van Hoppe. In het klooster komen onder meer zorgappartementen en de bibliotheek.

De ontwikkelaar gaat het klooster renoveren. Voor de zomer stemde de gemeenteraad in met de plannen van Roozen van Hoppe voor de gebouwen. De plannen zijn verder uitgewerkt en het Rijk keurde de ideeen voor de verbouwing van de monumentale panden goed. Voor de renovatie van het complex
verstrekte de gemeente een subsidie van 4,5 miljoen euro. Naast de appartementen en de bibliotheek is er in het klooster ruimte voor de stadswinkel, centrum de Schalm en andere maatschappelijke voorzieningen.

Belangrijke impuls

Met de herontwikkeling van de gebouwen en de komst van het nieuwe gezondheidscentrum wordt een belangrijke impuls gegeven aan de ontwikkeling van het plan Koningsoord. In dit plan is er plek voor onder meer een nieuw winkelcentrum en voor nieuwe huizen. Voor de nieuwe functie van het klooster
is een nieuw bestemmingsplan nodig. De voorbereidingen daarvoor zijn gestart. Het restaureren is een tijdrovende klus. Er komt een tijdelijke weg voor het bouwverkeer. Die komt buiten het dorp, langs het spoor. In de toekomst komt daar een definitieve weg.