ScienceBattle - Een spannende theaterwedstrijd tussen vier jonge wet..


Datum:
12 december 2015 van 20:15 tot 22:00 uur
Locatie:
Theater De Weijer, De Raetsingel 1, Boxmeer
Voeg toe:
vCal iCal

Maak je klaar voor een avond die barst van de leuke weetjes en knappe koppen! Het team van Science Battle houdt jouw hoofd er zeker bij: het publiek speelt bij de jurering namelijk de grootste rol.

Je krijgt een korte inkijk in het dagelijkse onderzoeksleven van de wetenschapper. Drie promovendi vertellen in tien minuten hun verhaal. Boeiend. Verrassend. Docerend. Onthullend. Maar nooit in abacradabra, nee, altijd in gewone mensentaal.

Presentator Rene M. Broeders opent de avond en loopt de actuele nieuwtjes uit de wetenschap door. Daarna komen de volgende onderzoeken aan bod:

* Waarom wordt de ene puber een comazuiper, terwijl de andere netjes zijn huiswerk maakt? Barbara Braams (Universiteit Leiden) doet onderzoek naar puberhersenen. Heb je een lastige puber of ben je er een? Maak je geen zorgen, want risicovol gedrag kan ook heel nuttig zijn.
* Ganzen zijn trouwe partners, behalve als ze vreemd gaan. Soms kruisen ze met andere soorten. Jente Ottenburghs (Universiteit Wageningen) is gek op die beesten en doet onderzoek naar wat er gebeurt als er kruisingen ontstaan en deed een opmerkelijke ontdekking.
* Als je op leeftijd bent of tot de gevarenzone behoort kun je zo maar het loodje leggen door een longontsteking. Renske Raaphorst (Universiteit van Groningen) onderzoekt de bacterie die hiervoor verantwoordelijk is. Ze tuurt in het kleine organisme en ontdekte dat ze van binnen veel beter
georganiseerd zijn dan verwacht.
* Geregeld verschijnen er persberichten dat thuiswerken veel efficienter is, maar deze berichtgeving blijkt doorgaans op niets gebaseerd. De vraag is dus of het klopt. Nick van der Meulen (Erasmus Universiteit) doet een uitgebreid onderzoek naar de effecten van thuiswerken en vertelt er op
een zodanige manier over, dat u nooit meer hetzelfde achter uw thuisbureautje zit.

Meer informatie en kaarten

Website Theater De Wijer