Gemeenteraad wil door met In control of Alcohol en Drugs


25-11-2015

De gemeenteraad van Hoorn geeft unaniem haar steun voor het vervolg van het project In control of Alcohol en Drugs, een aanvullende lokale aanpak en het meer betrekken van jongeren.

In de raadsvergadering van dinsdag 24 november dienden de CDA en D66 een wilde motie in waarin zij het college van B en W vragen om samen met de Westfriese gemeenten het vervolg van het project af te stemmen, en daar ook de jongeren zelf bij te betrekken.

Sinds 2013 werken de gemeenten uit Noord-Holland Noord , GGD Hollands Noorden, Brijder Jeugd en GGZ Noord-Holland Noord succesvol samen om het alcohol- en drugsgebruik onder jongeren verder terug te dringen. Zij doen dat met het programma 'In control of alcohol & drugs'.
Het programma wil bijdragen aan het beschermen van de individuele gezondheid, het vergroten van sociale en maatschappelijke veiligheid en het terugdringen van nodeloze maatschappelijke schade en kosten.

De indieners stellen dat om de drugsproblematiek aan te pakken een lokale en regionale aanpak nodig is en dat er met jongeren wordt gesproken in plaats van over jongeren. In de unaniem aangenomen wilde motie vraagt de raad het college om met de gemeenten in Westfriesland in gesprek te gaan
over een vervolg van het bestaande regionale uitvoeringsprogramma met ingang van 2016. Het positieve effect van preventief beleid wil de raad nadrukkelijk terug zien in het regionale uitvoeringsprogramma. Bij de opstelling van het plan wil de raad dat jongeren worden betrokken. Vervolgens
moeten de Westfriese gemeenten zorgen voor een Westfriese aanvulling op het programma en iedere gemeente voor een eigen lokaal uitvoeringsplan.

Deze motie is ook in andere gemeenten in Westfriesland ingediend.