Oude viool Belgische Koningin Elisabeth te horen in Waalse Kerk

woensdag 18 november 2015 12:20 Binnenland

Dit is een origineel bericht van Nationaal Muziekinstrumenten Fonds

Amsterdam, 18 november 2015

Oude viool Belgische Koningin Elisabeth te horen in Waalse Kerk Violiste Frederieke Saeijs speelt werken van Ysaye in Waalse Kerk (Amsterdam) op 25 november a.s.

Een bijzonder concert op 25 november om 20.15 uur in de Waalse Kerk: violiste Frederieke Saeijs speelt op de door Petrus Guarnerius in 1725 in Venetie gebouwde viool ondermeer werken van violist en componist Eugene Ysaye. Het concert heeft een speciaal karakter daar de viool, ter beschikking gesteld door het Nationaal Muziekinstrumenten Fonds (NMF), ooit toebehoorde aan Koningin Elisabeth van Belgie. Elisabeth was niet alleen zeer geinteresseerd in kunst, zij was ook een getalenteerd amateurvioliste, die les kreeg van de kapelmeester aan het hof, de violist en componist Ysaye.

Frederieke heeft zich mede door de historie van het instrument, dat de naam draagt van Koningin Elisabeth, laten inspireren om de 6 solosonates voor viool van deze Ysaye op te nemen.

Frederieke zal in de Waalse Kerk naast enkele solosonates van Ysaye ook samen met pianiste Nino Gvetadze de sonate van Cesar Franck vertolken.

In de prijs van het toegangskaartje van Euro 15 zit de nieuwe Ysaye CD (gesigneerd en wel) inbegrepen! Reserveren kan via de website van het Nationaal Muziekinstrumenten Fonds.