De moraal van het verhaal bij Tommy Wieringa en Maarten van der Graaff | Tweespraak tussen Paul van Tongeren en Jos Joosten (Debat) - Radboud Universiteit

woensdag 25 november 2015

Tijd 16:00 tot 17:30

Locatie Zijzaal Refter, Radboud Universiteit

Spreker Ethicus Paul van Tongeren en literatuurwetenschapper Jos Joosten

Beschrijving

Wieringa_Dit-zijn-de-namen

inschrijfbutton

Hoe krijgt de roman Dit zijn de namen van Tommy Wieringa nieuwe betekenis tegen de achtergrond van de huidige toestroom van vluchtelingen?

Een tekst kan onder invloed van de omstandigheden een maatschappelijk betrokken lading krijgen, terwijl dat niet de bedoeling was van de schrijver. En andersom kan een schrijver ons een boodschap willen overbrengen, maar is de lezer vooral geinteresseerd in stijl of artistieke schoonheid.

Ethicus Paul van Tongeren gaat in op het engagement van de tekst vanuit het perspectief van de lezer. Hij gebruikt daarbij Tommy Wieringa's Dit zijn de namen.

Literatuurwetenschapper Jos Joosten gaat in op het engagement van de tekst vanuit de schrijver. Hij neemt daarbij het werk van de jonge en geengageerde dichter Maarten van der Graaff als voorbeeld.

Stemactrice Fransje Broekema leest fragmenten uit beide werken voor.

Van Tongeren en Joosten gaan onder leiding van Elianne Keulemans, hoofd van Radboud Reflects, in gesprek over de vraag of schrijvers een maatschappelijk boodschap moeten hebben of juist helemaal niet. En over de vraag hoe de lezer ermee omgaat.

Aansluitend is er een borrel.

Deelname

Deelname is gratis. Schrijf je wel even in.

Dit najaar staat de Faculteit der Letteren in de speciale aandacht van Radboud Reflects. We nemen de ethische kwesties op deze faculteit onder de loep.