Ablynx kondigt samenwerkingsovereenkomst aan met novo nordisk voor de ontwikkeling van nanobody-geneesmiddelen

* Ablynx zal een vooruitbetaling van EUR5 miljoen ontvangen, evenals onderzoeksfinanciering, mogelijke mijlpaalbetalingen, en royalty's op de netto omzet

* Nieuwe farmaceutische partner voor Ablynx met expertise in specifieke aandoeningen

GENT, Belgie, 25 november 2015 - Ablynx [Euronext Brussel: ABLX; OTC: ABYLY] kondigde vandaag aan dat het een wereldwijde exclusieve samenwerking en licentieovereenkomst heeft afgesloten met Novo Nordisk, voor onderzoek naar en ontwikkeling van multi-specifieke Nanobody^(R) kandidaat geneesmiddelen in een niet nader omschreven ziektegebied, met een optie om de overeenkomst uit te breiden met een tweede Nanobody-programma.

Volgens de voorwaarden van de overeenkomst zal Ablynx een vooruitbetaling van EUR5 miljoen ontvangen en tot EUR4 miljoen aan financiering voor onderzoek gedurende de initiele onderzoekstermijn van drie jaar. Als Novo Nordisk beslist om de optie voor het tweede programma uit te oefenen, zal ze aan Ablynx een uitoefenvergoeding van EUR4 miljoen betalen. Bovendien komt Ablynx in aanmerking om mogelijke ontwikkelings-, regelgevende en commerciele mijlpaalbetalingen te ontvangen die kunnen oplopen tot EUR182 miljoen per programma, plus in schijven oplopende royalty's op de jaarlijkse netto omzet van de producten die voortvloeien uit de samenwerking. Novo Nordisk zal verantwoordelijk zijn voor de ontwikkeling, de productie en de commercialisatie van alle producten die resulteren uit deze overeenkomst.

Dr Edwin Moses, Gedelegeerd Bestuurder van Ablynx, verklaarde: "Ons Nanobody technologieplatform is uitermate geschikt om multi-specifieke Nanobody-kandidaten te ontwikkelen die zich richten tegen meerdere doelwitten en dit in een enkele therapeutische molecule en toepasbaar in diverse uiteenlopende ziekten. De overeenkomst die we vandaag met Novo Nordisk hebben afgesloten, bevestigt nogmaals de kracht, brede toepasbaarheid en flexibiliteit van onze technologie, en bouwt verder op onze huidige samenwerkingen met top farmaceutische bedrijven en de kennis die we hebben verworven door de ontwikkeling van onze eigen programma's. We kijken ernaar uit om voor het eerst met Novo Nordisk samen te werken."

Over Ablynx

Ablynxis een biofarmaceutische onderneming actief in de ontwikkeling van Nanobodies^(R), gepatenteerde therapeutische eiwitten gebaseerd op enkel-keten antilichaamfragmenten die de voordelen combineren van medicijnen gebaseerd op conventionele antilichamen en kleine chemische moleculen. Ablynx is toegewijd om nieuwe medicijnen te ontwikkelen die een duidelijk verschil kunnen maken voor de samenleving. De Vennootschap heeft vandaag meer dan 30 programma's in eigen ontwikkeling en met partners in diverse therapeutische indicaties zoals inflammatie, hematologie, immuno-oncologie, oncologie en ademhalingsziekten. Ablynx heeft overeenkomsten met verscheidene farmaceutische bedrijven waaronder AbbVie, Boehringer Ingelheim, Eddingpharm, Genzyme, Merck & Co., Inc., Merck KGaA, Novartis, Novo Nordisk en Taisho Pharmaceutical. De onderneming is gevestigd in Gent, Belgie. Meer informatie is te vinden www.ablynx.com.