Oskam: opgelegde straf moet ook uitgevoerd

25/11/2015

Oskam: opgelegde straf moet ook uitgevoerd

Mensen die zijn veroordeeld, moeten hun straf ook echt ondergaan. Dat klinkt logisch maar dat is het niet. Jaarlijks worden veel geldboetes niet geind en taakstraffen en celstraffen niet uitgevoerd. Na een bepaalde termijn verlopen ze zelfs. En dat moet anders, vindt het CDA.

CDA'er Peter Oskam zal dat woensdag voorstellen in het Kamerdebat over de begroting van Veiligheid en Justitie. Hij wil de termijn waarna deze boetes en straffen verlopen, fors verlengen. Dat zal er volgens Oskam toe leiden dat minder mensen hun straf ontlopen. ,,De geloofwaardigheid van de rechtstaat staat op het spel als straffen niet worden uitgevoerd, ook al is het maar een korte straf'', stelt hij.

Op dit moment worden volgens hem 12.000 opgelegde vrijheidsstraffen niet uitgevoerd. Dat komt onder meer omdat mensen onvindbaar zijn voor justitie. Dat vindt het CDA al zorgelijk, maar nog erger is dat de straffen uiteindelijk vervallen.

In 2014 verliepen ruim 1200 celstraffen door de wettelijke verjaringstermijn die er staat voor de tenuitvoerlegging. Dat betekent dat de straf in feite vervalt omdat die niet tijdig wordt uitgevoerd. Dat gold ook voor ruim 15.000 geldboetes.

Er bestaan verschillende termijnen waarna straffen vervallen. Het CDA wil die termijnen flink opschroeven. Tegelijk moeten politie en justitie meer werk ervan maken om mensen op te sporen die hun straf nog niet hebben uitgezeten.

Trefwoorden

* Veiligheid en Justitie * begroting * vrijheidsstraf * boete * celstraf * Peter Oskam