Docenten hebben recht op hoogste salarisschaal

Drie eerstegraads docenten hebben recht op een LD-functie volgens twee rechterlijke uitspraken, terwijl hun werkgever die niet wilde toekennen.

Volgens het entreerecht komen eerstegraadsdocenten in de hoogste salarisschaal als ze structureel meer dan 50 procent lesgeven in de bovenbouw van havo of vwo. De drie docenten kregen in het schooljaar 2014-2015 een rooster waarin ze niet aan dat criterium voldeden. Daarom hadden ze volgens hun werkgevers geen recht op een LD-functie.

Gelijk

De docenten tekenden bezwaar aan bij commissies van beroep omdat ze de voorafgaande jaren wel meer dan 50 procent in de bovenbouw lesgaven. Daarna volgde een gang naar de rechter en in beide gevallen gaf de rechtbank de docenten gelijk.

De rechtbank van Gelderland oordeelde op 4 november dat het Baudartius College in Zutphen zich moet houden aan een uitspraak van de Commissie van Beroep VO van Stichting Onderwijsgeschillen. In de tweede zaak oordeelde de rechtbank Midden Nederland dat een leerkracht recht heeft op een LD-functie, omdat bij haar de verwachting is gewekt dat zij meer dan 50 procent in de bovenbouw les zou kunnen blijven geven.