`VN-commissie voor de uitoefening van de onvervreemdbare rechten van het Palestijnse volk' spreekt

in Israel / door Mike Durand / op 25/11/2015 om 09:40 / Tags: nederzettingen, Palestijnen, VN

De `VN-commissie voor de uitoefening van de onvervreemdbare rechten van het Palestijnse volk' heeft maandag in een speciale bijeenkomst haar bezorgdheid geuit over de nederzettingen, kolonistengeweld, en het beleid van Israel om Palestijnse huizen van aanslagplegers te slopen. Adjunct-secretaris-generaal van de VN Jan Eliasson zei: 'We blijven getuige van illegale nederzettingen en kolonistengeweld en de sloop van Palestijns eigendom, met inbegrip van de bestraffende vernielingen'. De commissie deed deze uitspraken tijdens de 38ste jaarlijkse Internationale Dag van Solidariteit met het Palestijnse volk.

Eliasson waarschuwde uit naam van VN-secretaris-generaal Ban Ki-moon, die in het buitenland was, de Israelische regering dat `het gebruik van buitensporig geweld alleen maar meer woede en frustratie bij de Palestijnen zal oproepen'. De VN doet een beroep op Israel om `maximale terughoudendheid in acht te nemen, vooral met de toepassing van dodelijk geweld tegen Palestijnen.'

Verder uitte hij zijn bezorgdheid dat Israel Palestijnse huizen sloopt waarvan een bewoner betrokken was bij aanslagen op Israelische burgers. De Vierde Conventie van Geneve verbiedt een 'bezettende entiteit' om prive-eigendom of gebouwen te vernielen of de lokale bevolking gedwongen te verplaatsen.

Israel staakte het uitvoeren van deze omstreden politiek na het eind van de tweede intifada (2000-2005), maar heeft die hervat als 'afschrikwekkend middel' tegen de vele aanslagen in de laatste twee maanden.