Grondslagenonderzoek heeft psychologie veel te bieden

25nov2015

16.00

Fotograaf: Jeroen Oerlemans

Grondslagenonderzoek heeft psychologie veel te bieden

Psychologie

25nov2015 16.00

Oratie

Er valt een grote slag te slaan in het zogenoemde meetprobleem, aldus Denny Borsboom. In zijn oratie betoogt hij dat de psychologie op fundamenteel niveau hernieuwde aandacht moet besteden aan dit probleem. Het gaat hierbij om hoe je psychologische eigenschappen als intelligentie, depressie of extravert zijn moet meten.

Psychologische tests en technieken om psychologische eigenschappen te analyseren behoren tot de belangrijkste toepassingen die de wetenschappelijke psychologie heeft opgeleverd. Zulke tests worden vaak opgevat als metingen van onderliggende psychologische constructen. Zo wordt IQ bijvoorbeeld beschouwd als meting van intelligentie. De precisie, voorspellende kracht en controlemogelijkheden die wij associeren met het begrip meten (zoals uitgedrukt in de uitdrukking `meten is weten'), zijn volgens Borsboom in de psychologie echter niet gerealiseerd. Hij stelt dat dit komt omdat we in de psychologie verkeerd nadenken over de relatie tussen onze testscores en onze theoretische begrippen. In plaats van metingen van een onderliggende eigenschap, zijn testscores vaak veel beter op te vatten als elementen in een netwerk van op elkaar inwerkende factoren.

Borsboom laat aan de hand van een aantal voorbeelden zien dat de toepassing van technieken om zulke netwerken te visualiseren en te analyseren verrassende nieuwe inzichten biedt in de structuur van de psychologische begrippen die we bestuderen. Onderzoek naar een fundamenteel grondslagenprobleem (hoe kunnen we psychologische eigenschappen meten?) legt bodemschatten bloot die leiden tot een geheel nieuwe kijk op de wetenschappelijke psychologie, en zelfs tot nieuwe statistische en psychometrische methodologie.

Dhr. prof. dr. D. Borsboom, hoogleraar Grondslagen van de psychologie en psychometrie: Wat grondslagenonderzoek de psychologie te bieden heeft.

Deelname

Toegang vrij

Locatie

* Aula - Oude Lutherse kerk

Singel 411 | 1012 XM Amsterdam

Gepubliceerd door UvA Persvoorlichting