FNWI Collegetour: Licht, bron van energie en informatie voor al wat leeft

25nov2015

20.00 - 21.30

FNWI Collegetour: Licht, bron van energie en informatie voor al wat leeft

In samenwerking met de Faculteit der Natuurkunde, Wiskunde en Informatica (FNWI), UvA

25nov2015 20.00 - 21.30

Lezing

De kennis over licht is de afgelopen jaren enorm toegenomen. Microbioloog Klaas Hellingwerf en scheikundige Fred Brouwer spreken over de basisprincipes van licht en de manier waarop licht tot chemische veranderingen leidt. Ze leggen uit hoe onderzoek naar deze processen kan bijdragen aan allerlei vernieuwende ontwikkelingen, van duurzame energie tot hersenonderzoek. Wat zijn de technologische toepassingen van de hedendaagse fotochemie en fotobiologie?

Het leven op aarde heeft zich kunnen ontwikkelen dankzij een voortdurende stroom van energierijke lichtkwanten (fotonen), die elke dag echter slechts ongeveer 12 uur lang beschikbaar zijn. Mede daardoor is licht een essentiele component van het leven en hebben zich diverse mechanismen ontwikkeld waarmee levende organismen rechtstreeks de energie uit die fotonen kunnen gebruiken voor hun eigen gewin. Dit proces noemen we fotosynthese en dit komt niet alleen in planten voor maar ook in veel micro-organismen. Daarnaast is de intensiteit en kleur van het aanwezige licht een belangrijke informatiebron voor alle vormen van leven. Dit laatste wordt mogelijk gemaakt door een grote verscheidenheid aan fotoreceptoreiwitten, waarvan het oog-rodopsine uit onze netvliezen de bekendste vertegenwoordiger is.

Dankzij de technologische ontwikkeling in de afgelopen jaren kunnen we met lasers en LEDs licht in allerlei kleuren en maten maken. Hierdoor is niet alleen ons inzicht in bovengenoemde biologische processen verbeterd, maar zijn ook heel belangwekkende mogelijkheden ontstaan voor engineering en toepassing, uiteenlopend van zeer vernieuwende processen voor duurzame energievastlegging tot de fabricage van nog kleinere en efficientere computerchips en hele nieuwe methoden van hersenonderzoek.

dhr. prof. dr. Klaas Hellingwerf, medewerker FNWI, hoogleraar

Klaas J. Hellingwerf

Over de sprekers

Klaas J. Hellingwerf is (emeritus) hoogleraar in de Algemene microbiologie aan de UvA Swammerdam Institute for Life Sciences. Het thema `licht en leven' in al haar facetten, varierend van de eco-fysiologie van fotosynthetiserende micro-organismen tot de ultrasnelle biofysica van fotoreceptor-eiwitten, is in de afgelopen 40 jaar het hoofdthema in zijn onderzoek geweest.

dhr. prof. dr. Fred Brouwer, medewerker FNWI, hoogleraar Spectroscopy and photonic materials

Fred Brouwer

Fred Brouwer is hoogleraar Spectroscopie en Fotonische Materialen bij het van UvA 't Hoff Institute for Molecular Sciences. Daarnaast is hij groepsleider bij het Advanced Research Center for Nanolithography. Zijn onderzoek richt zich onder andere op methodes en toepassingen van luminescentie, fotoreacties voor moleculaire machines, en fotochemische patroonoverdracht ten behoeve van de micro-elektronica industrie.

FNWI Collegetour

Onderzoekers van de Faculteit der Natuurwetenschappen, Wiskunde en Informatica presenteren de laatste ontwikkelingen vanuit de betawereld en laten zich door u interviewen. Dit seizoen staat de reeks in het teken van het International Year of Light.

xx

Aanmelden

Toegang tot de activiteiten van SPUI25 is gratis. Aanmelden is niet vrijblijvend. Wij rekenen op uw komst. Bent u verhinderd, dan graag doorgeven via spui25@uva.nl | T: 020 525 8142.

AANMELDEN

* www.spui25.nl

* Spui 25

Spui 25-27 | 1012 XM Amsterdam +31 (0)20 525 8142

Gepubliceerd door Spui25