Kooiman: veiligheid en rechtsstaat hebben dringend extra investering nodig :: SP NL

De minister heeft nog een grote stap te zetten om de veiligheid en de rechtsstaat te redden. Dat zegt SP-Kamerlid Nine Kooiman. 'De enorme kraters op de begroting voor Veiligheid en Justitie worden maar gedeeltelijk gedicht. Het is tijd dat de minister luistert naar de werkvloer.' Kooiman pleit bij de begrotingsbehandeling van Veiligheid en Justitie voor meer investeringen.

'Jaar in jaar uit heeft dit kabinet bezuinigd op de veiligheid, nu trekt de SP samen met het CDA en D66 een streep. Er zijn nog steeds grote tekorten bij de politie, bij het openbaar ministerie, en bij de rechtspraak. De capaciteit bij de politie staat al lange tijd onder druk, vooral nu ze steeds meer extra taken krijgen. De agenten zijn onze ogen en oren in de samenleving. De wijkagent weet als geen ander wat er speelt. Juist nu moet er geinvesteerd worden in veiligheid. Dus niet bezuinigen op capaciteit, maar investeren. Niet sluiten van politiebureaus, maar open houden en meer ogen en oren in de wijk.'

Rechters kwamen eerder in opstand omdat zij de rechtspraak in zeven rechtbanken willen behouden. De rechterlijke macht heeft te weinig geld om de digitalisering zorgvuldig uit te voeren en de werkdruk stijgt. Ook het Openbaar Ministerie krijgt steeds meer taken, zoals het onderzoek naar de MH17 en toenemend gewelddadig jihadisme, maar steeds minder geld om dit onderzoek uit te voeren. 'De VVD stelde tijdens de verkiezingscampagne dat op veiligheid niet bezuinigd moet worden, maar dit kabinet heeft dat absoluut niet waargemaakt. Dit raakt aan de veiligheid van mensen. Het is nu tijd om de gaten helemaal te dichten en te staan voor onze veiligheid,' aldus Kooiman.

Betrokken SP'ers

[IMG]

Nine Kooiman

Woordvoerder Justitie, Veiligheid en Jeugdzorg