Kamer : "Maak regionale samenwerking van publieke en private media mogelijk"

Kamer : "Maak regionale samenwerking van publieke en private media mogelijk"

25 november 2015

Lokaal en regionaal staat het media-aanbod en daarmee ook de journalistieke controlefunctie onder druk. Dat vindt een grote meerderheid van de Tweede Kamer. Zij pleit ervoor de kwaliteit en het aanbod van media in de regio te helpen versterken door mogelijkheden te bieden voor samenwerking en experimenten. De Kamer vindt het een goed idee dat de regering juridische, organisatorische en praktische drempels voor publiek- private samenwerking van media-organisaties wegneemt.

De op 24 november aangenomen motie met deze strekking vinden provincies belangrijk om het regionale media-aanbod ook in de toekomst op peil te houden, ten behoeve van vrije nieuwsgaring en optimale betrokkenheid van burgers en andere partijen. Een meer horizontale verbinding van de regionale omroep met andere regionale media versterkt in onze ogen de kwaliteit van het regionale media aanbod, cross mediaal en eigentijds.

IPO kerndelegatie-leider Ger Koopmans (Limburg) maakte eerder al met staatssecretaris Dekker (OCW, Media) de afspraak gezamenlijk mogelijkheden en belemmeringen in kaart te brengen voor publiek-private samenwerking in de Mediawet. Provincies dragen voorbeelden aan van bestaande samenwerking. De Kamer roept de regering nu op bij het onderzoek ook internationale best practices te betrekken. De uitkomsten wil de Kamer ontvangen voorafgaand aan de behandeling van de wetgeving over de regionale omroepen komend jaar.

De aangenomen motie van Mohandis (PvdA), Heerma (CDA) en Elias (VVD) is vorige week ingediend bij het wetgevingsoverleg over het OCW-begrotingsonderdeel Media voor het jaar 2016. Daar stond ook de beleidsbrief over regionale omroepen van staatssecretaris Dekker op de agenda. Deze brief is onderdeel van de voorbereiding van de tweede fase van wijziging van de Mediawet. Dat wetsvoorstel zal specifiek gaan over de inrichting en governance van regionale omroepen.