UWV: Lerarentekort ondanks verdwijnen van onderwijsbanen

De komende vijf jaar verdwijnen er zevenduizend banen uit het basisonderwijs, voortgezet onderwijs en het middelbaar beroepsonderwijs. In het hoger onderwijs groeit het aantal banen juist.

Dat blijkt uit cijfers van uitkeringsinstantie UWV. De krimp in het aantal onderwijsbanen komt door geboortedaling. Het leerlingaantal zal de komende schooljaren in het basisonderwijs met 5 procent dalen en in het voortgezet onderwijs met 7 procent, zo meldt het UWV.

Bij de hogescholen en universiteiten is juist een andere trend te zien, daar stijgt het aantal banen. Dat komt doordat jongeren vaker kiezen voor een hbo-opleiding of een universitaire studie. Ook studeren ze vaker door na een mbo-opleiding. `Deze verschuiving komt onder andere door een toenemende vraag naar hoger opgeleid personeel vanuit de arbeidsmarkt', schrijft het UWV.

Tekorten

Hoewel er banen verdwijnen in het basisonderwijs, is er toch hoop voor afgestudeerde pabostudenten. Het UWV verwacht namelijk tekorten vanaf 2017. Het personeelsbestand is sterk vergrijsd, veel oudere docenten gaan met pensioen. `De uitstroom wordt niet gecompenseerd door de instroom, onder andere doordat het aantal afgestudeerde pabostudenten terugloopt', schrijft het UWV. Vooral jonge leerkrachten in de Randstad zullen dan sneller een baan vinden.

Zoals het UWV het in het basisonderwijs schetst, zo is het ook in het vo en mbo. Er verdwijnen vierduizend banen in het voortgezet onderwijs, maar er komt ook een stijgend aantal vacatures vooral voor de exacte vakken, Nederlands en Engels. In het mbo geldt dat voor de vakken rekenen, techniek, vreemde talen en Nederlands.