Trending: HEMA-personeel bedreigd om roetveegpieten

Radio | wo 25 nov 2015

Redactie Lammert de Bruin

Personeel van de HEMA wordt bedreigd door voorstanders van zwarte Piet. De zijn het er niet mee eens dat het warenhuis dit jaar alleen nog maar sinterklaasartikelen verkoopt met afbeeldingen van 'roetveegpieten'.

Het warenhuis heeft aangifte gedaan van bedreigingen van winkelpersoneel, schrijft het AD. De bedreigingen gebeuren niet in de winkels zelf maar komen vooral binnen via telefoon en internet. Ook op Facebook wordt flink gescholden, zegt HEMA-woordvoerder Arnold Drijver: "We zijn druk bezig er alles af te halen dat bedreigend is, racistisch of onnodig kwetsend, maar dat is een heel karwei omdat er heel veel reacties zijn."

Drijver zegt te begrijpen dat er een stevig maatschappelijk debat wordt gevoerd. "Maar we pikken het niet als onze medewerkers de vreselijkste dingen naar hun hoofd krijgen. Daarom hebben we besloten om naar de politie te stappen."

Ophef om Rotterdams schip op tunnelmuur Amsterdam CS

Wie door de nieuwe fietstunnel van Amsterdams CS rijdt wordt getrakteerd op een prachtige tegelwand vol delftsblauwe schilderingen. Maar wie goed kijkt ziet op een schildering van een zeeslag een Rotterdams schip staan. En daar zijn twee historici boos over.

Historici Tim Streefkerk en Paul de Jong noemen het -in een ingezonden brief in de Volkskrant- gemakzuchtig dat er een Rotterdams oorlogsschip uit de Gouden eeuw in de tunnel staat afgebeeld en geen Amsterdams schip. Maar echt boos zijn ze over het feit dat de maker een loopje heeft genomen met de geschiedenis. Het wapen op de achterkant van het schip is namelijk Amsterdams gemaakt, door er Andreaskruizen op te zetten.

'Geschiedvervalsing dus, of in ieder geval beeldvervalsing', vindt De Jong. 'Een beetje alsof je de vlag van een land aanpast omdat het zo toevallig beter uitkomt'.

93-jarige man is ineens YouTube held

Een 93-jarige man is ineens vanuit het niets een YouTube ster geworden. Vlogs van zijn pianospel worden veel bekeken. De 93-jarige Wally Kraus had al eerder wat videos gepost, maar was daar drie jaar geleden mee opgehouden omdat er geen hond naar keek.

Totdat vorige week ineens de populaire website Reddit een oude video van hem poste. Daar kwamen zoveel mooie reacties op dat de man besloot weer nieuwe video's op te nemen en op zijn YouTube kanaal te pubiceren.

Drieennegentig jaar is hij dus, in januari wordt hij vierennegentig en hij begon in de jaren dertig van de vorige eeuw in bars te spelen. Op zijn laatste video speelt hij alvast een kerstnummer.

Obama op nieuwe album Coldplay te horen

Niemand minder dan President Obama zal te horen zijn op het nieuwe album van Coldplay. Zingend. Nu is hij niet de studio ingedoken met de band, maar wordt er een sample gebruikt uit zijn korte zangoptreden tijdens de herdenkingsdienst in juni voor acht slachtoffers van een aanslag in een kerk in Charleston. Obama begon daar spontaan Amazing Grace te zingen.

Volgens bandvoorman Chris Martin hebben ze de sample gebruikt vanwege het historische belang van wat de President daar deed en omdat het lied over `I once was lost but now I'm found' gaat.

Het album "A Head Full of Dreams"verschijnt volgende maand.