Zorgen bij 50PLUS over bescherming van burgers

50PLUS in de Tweede Kamer maakt zich er ernstig zorgen over of een belangrijk doel van de overheid wel bereikt kan worden. Het betreft de doelstelling van het beschermen van mensen tegen criminaliteit en aantastingen van hun veiligheid.

Kan met deze begroting van het Ministerie van Veiligheid en Justitie deze kerntaak van de overheid wel gehaald worden?, vroeg fractieleider Henk Krol zich woensdag 25 november af bij de behandeling in de Tweede Kamer van de begroting 2016 van het ministerie. Krol sprak zijn twijfels uit tegenover minister Van der Steur en staatssecretaris Dijkhoff.

Henk Krol bracht naar voren dat ouderen in toenemende mate last hebben van overvallen, straatroven, woninginbraken en geweldsmisdrijven. Welke maatregelen neemt de regering concreet om ouderen, die langer thuis moeten wonen, beter te beschermen tegen dit soort misdaden?, wilde de partijleider van 50PLUS van de bewindslieden weten.

Krol wees erop dat een toenemend aantal kwetsbare ouderen thuis een makkelijk doelwit voor criminelen is. Agressieve `klusjesmannen' bijvoorbeeld. Hij bracht in herinnering dat de staatssecretaris van VWS heeft verzekerd dat hij met ouderenbonden nauw aan het overleggen was over de, met name financiele, weerbaarheid van ouderen. Hij vroeg minister Van der Steur welke rol deze voor zichzelf ziet weggelegd in het bevorderen van de weerbaarheid en veiligheid van thuiswonende ouderen, met name voor de groep die voorheen in een verzorgingstehuis terecht kon.

Er wordt bezuinigd op politie. Maar liefst een half miljard, constateerde het Tweede Kamerlid van 50PLUS. Er aan toevoegend: "Mede naar aanleiding van de aanslagen in Parijs vraagt politievakbond ACP om het terugdraaien hiervan. Dergelijke gebeurtenissen hebben direct effect op het Nederlandse politiewerk. De vakbond zegt daarom 1500 agenten en 500 rechercheurs extra nodig te hebben en pleit voor spoedige zwaardere bewapening. Als de aanslagen in Parijs ons iets duidelijk maken, is het dat de bescherming tegen criminaliteit en de inbreuk op onze veiligheid serieuze kwesties zijn. De regering moet hier ook zichtbaar op inzetten."

De 50PLUS-fractie vertrouwt de leus `Meer doen met minder geld' niet langer. Henk Krol: " Dat hebben we al meermaals gezien in het gemeentelijke sociale domein. Een mooi streven, maar het heeft echt zijn grenzen. Daarom heeft 50PLUS zware bedenkingen bij de verdubbeling van de voorziene reorganisatiekosten die binnen de begroting van de politie gedekt moet worden. Hoe realistisch is dit nu echt? Is de minister bereid het verzoek van de politie serieus te nemen, met hen in gesprek te gaan en de bezuiniging te heroverwegen?"

Het verminderen van politiebureaus, en daarmee `blauw op straat', kan daarbij volgens 50PLUS grote gevolgen hebben voor het gevoel van veiligheid. Het aantal wijkagenten is nog lang niet op niveau. Daarnaast: wanneer gedigitaliseerd aangifte doen niet kan, zal het slachtoffer verder moeten reizen voor een mondelinge aangifte. Of andersom: mensen die digitaal onvoldoende vaardig zijn, zullen hier misschien sneller vanaf zien als zij niet persoonlijk aangifte kunnen doen. Hoe zorgvuldig, correct en rechtvaardig is dat?, vroeg Henk Krol zich af.

Hij noemde de bezuiniging op de rechtspraak evenzeer zorgwekkend. De Nederlandse Vereniging voor Rechtspraak bood inmiddels een petitie aan de Tweede Kamer aan waarin verzocht wordt om uitstel van het nieuwe Meerjarenplan Rechtspraak. Ook spraken enkele rechters onlangs hun zorgen uit in het Nederlandse Juristenblad.

Henk Krol: "Allen met dezelfde boodschap: verdere bezuinigingen op de rechtspraak zijn ontoelaatbaar! De bodem is bereikt, het draagvlak ontbreekt en de plannen worden te snel doorgezet. De rechters geven bijvoorbeeld aan dat eerst de evaluatie van de herziening van de gerechtelijke kaart moet worden afgewacht."

Het voornemen tot het verminderen van het aantal rechtbanken zal bepaalde regio's en mensen met minder geld of met verminderde mobiliteit het hardst raken, vreest 50PLUS. Bovendien wordt gevreesd dat schaalvergroting leidt tot een lagere kwaliteit van het werk. "De toegang tot het recht voor min- en onvermogenden blijft gegarandeerd", zo stelt de regering, maar de vraag van 50PLUS is: hoe dan? Daarbij is er ook het voornemen voor digitalisering van de rechtspraak. Hoe blijft daarbij de toegang voor digitaal laaggeletterden gewaarborgd? En leidt digitalisering wel tot meer efficiency en niet alleen maar tot `digitale stapels'?, wilde Krol weten.

Tenslotte sprak de partijleider van 50PLUS over een van de meest laagdrempelige klachteninstituten in Nederland, de Stichting Geschillencommissies voor Consumentenzaken, de SGC. Deze stichting beoordeelt uiteenlopende consumentenklachten en heeft op dit moment 54 aangesloten commissies.

Henk Krol: "Afhandeling van klachten door dit orgaan zorgt voor minder instroom aan (duurdere) zaken binnen het rechtsbestel, stelt de regering zelf. Toch wordt de bijdrage aan deze stichting met ingang van 2016 afgebouwd. Dat is op zijn minst onlogisch. Hiermee wordt het steeds moeilijker en duurder om een klacht of geschil op te lossen. De gang naar de Rechtbank moet worden gemaakt met alle financiele gevolgen van dien. Dat werkt drempelverhogend voor consumentenklachten en is in meerdere opzichten zeer onwenselijk. Waarom is deze keuze gemaakt?"

50PLUS diende samen met SP en GroenLinks hierover een amendement in.