Een miljard extra voor politie en justitie

Bontes / Van Klaveren

Een miljard extra voor politie en justitie

25/11/2015AdministratorIn de Kamer, Spreekteksten Louis

Voorzitter, veiligheid is de kerntaak van de overheid. Maar dit kabinet neemt deze verplichting totaal niet serieus. Het beetje extra geld dat wordt uitgetrokken is niet eens voldoende om bestaande gaten te dichten. Die 250 miljoen extra is een doekje voor het bloeden. Er blijft niets over voor echte investeringen in veiligheid, terwijl we overal zien dat de politie zijn taken niet aankan. En dat in tijd van oorlog.

Voorzitter, Rutte II maakt Nederland onveiliger. Veertig jihadverdachten lopen vrij rond. Slaap rustig verder minister. Jihadisten kunnen via de asielinstroom ons land binnenkomen. Van 12.000 asielzoekers is de identiteit onbekend. En met het Actieplan Jihadisme wordt geen enkele haast gemaakt.

Voorzitter, het roer moet om. Het kabinet moet zo snel mogelijk de volgende maatregelen nemen:

1. Voer opnieuw grenscontroles in. Dat willen niet alleen wij, dat wil 70 procent van de Nederlandse bevolking.

2. Sluit de grenzen voor asielzoekers. Er kunnen IS-jihadisten tussen zitten. Wij willen uitsluitend opvang in de eigen regio.

3. Investeer fors in onze veiligheid. Structureel 1 miljard extra voor politie en justitie.

4. Voer administratieve detentie in, zodat jihadisten, net als in de VS, het Verenigd Koninkrijk en Australie, preventief vast kunnen worden gezet.

5. Geef politiemensen zwaardere wapens en de mogelijkheid om dienstwapens te dragen in privetijd, waar ook de politiebond ACP voor heeft gepleit.

Het kabinet moet Nederland maximaal beschermen. Maar, voorzitter, terwijl de terreurdreiging nog nooit zo groot is geweest, heeft ons land een falende nationale politie. Daar blijft het, ook onder deze minister, een zooitje.

In recordtempo reorganiseren en tegelijkertijd met te weinig geld aan hogere ambities voldoen is een onmogelijke opdracht. Voormalig topman van het OM, Dato Steenhuis, stelde terecht dat de oprichting van de nationale politie is mislukt. Dat heeft mijn fractie al vele malen eerder aangegeven. Het kan zo niet langer doorgaan, voorzitter.

Wij zeggen: Stop met de huidige reorganisatie van de politie en kom met een nieuw plan. Erken de fouten die zijn gemaakt. De veiligheid van de burgers is in het geding. Voorzitter, de nationale politie presteert erg slecht als het gaat om de bestrijding van misdaad en criminaliteit. De slagvaardigheid is ernstig verzwakt. Een aantal voorbeelden:

1. We zien een forse afname van het aantal strafzaken. Rechtbanken geven aan dat politiemensen meer bezig zijn met de eigen organisatie dan met de opsporing.

2. Er worden 50.000 minder misdrijven per jaar opgelost, de aangiftebereidheid is schrikbarend laag en in een groot deel van Nederland wordt de zware misdaad nauwelijks aangepakt.

3. Corruptie en omkoping, zoals bij de politiemollen, zijn aan de orde van de dag en gedijen het beste in zwak geleide organisaties, zoals de huidige nationale politie.

4. Onze hoofdstad wordt overspoeld met zware automatische wapens. Een Kalasjnikov is daar net zo makkelijk te bestellen als een broodje kroket.

Voorzitter, de voorgestelde maatregelen in de contourennota zijn onvoldoende om de opsporing structureel naar een hoger plan te tillen. De conclusie luidt: Nederland wordt onveiliger onder dit kabinet.

Wat veel Nederlanders ook mateloos irriteert, is dat de politie zich met verkeerde taken bezighoudt. In Enschede werden mensen die tegen de komst van een asielzoekerscentrum zijn, geintimideerd met ongevraagde huisbezoeken. In Utrecht werden bij een demonstratie onterecht spandoeken in beslag genomen. De politie kan wel een cursus vrijheid van meningsuiting gebruiken. Wij zeggen: minister, zet de politie gewoon in voor misdaad- en criminaliteitsbestrijding.

Voorzitter, het is niet alleen kommer en kwel bij de politie, ook officieren van justitie hebben hun zaakjes niet op orde. Verdachten lopen steeds vaker zonder straf de rechtszaal uit. Het is een hele zorgelijke ontwikkeling. Het OM moet echt beter presteren. Graag een reactie van de minister.

Voorzitter, Harry Borghouts, voormalig secretaris-generaal van Justitie, zei in maart van dit jaar het volgende: 'De onderste steen komt niet boven, want dan valt heel Justitie in elkaar.' Deze uitspraak tekent de verrotte cultuur op het departement.

Cees H., Volkert van der Graaf, de missers rondom de moord op Els Borst, het zijn slechts enkele voorbeelden van het structurele wanbeleid op het ministerie van Veiligheid en Justitie.

De zaak Demmink is nog het meest schimmig. Wat gaat de minister nu eindelijk doen om hier een doorbraak te creeren? Wanneer gaat Turkije meewerken aan de verzoeken om rechtshulp? Graag een reactie. Voorzitter, ik heb nog twee punten die ik wil bespreken.

Allereerst, de enorme verkeersboetes. Wat veel Nederlanders al jarenlang weten, is nu ook door de rechter vastgesteld. Verkeersboetes zijn de laatste jaren op een onrechtmatige manier opgeschroefd om de staatskas te spekken. Het is echt een grove schande. Wij roepen het kabinet op de wet te wijzigen en de verkeersboetes drastisch te verlagen.

Tenslotte, voorzitter, onze politiemensen staan dag en nacht klaar voor de veiligheid van Nederland. Zij verdienen daarom een goede cao. Ik roep de minister op om hier eindelijk voor te zorgen.

Dank u wel.