Geen verdere stijging door 12.504 geregistreerde gemoedsbezwaarden


UTRECHT, 20151125 -- Ook in 2014 waren er Nederlanders die gemoedsbezwaren hadden tegen de verplichte zorgverzekering. Door hun geloof- of levensovertuiging willen ze geen enkele vorm van verzekeringen. Het aantal gemoedsbezwaarden in 2014 laat weinig verschil zien in vergelijking met 2013. In 2014 waren er 12.504 geregistreerde gemoedsbezwaarden.

Mogelijke verklaring constante lijn
Het aantal gemoedsbezwaarden is in 2014 vrij gelijkmatig gebleven. In 2013 waren er 62 geregistreerden meer. Het aantal geregistreerde gemoedsbezwaarden in het jaar 2014 was in totaal 12.504. De stijging heeft zich dus niet doorgezet vorig jaar wat eerder werd afgevraagd. Een denkbare reden hiervoor kan de verandering zijn die in 2015 heeft plaatsgevonden. De Algemene Wet Bijzondere Ziektekosten is vanaf 1 januari 2015 niet meer van toepassing. De onderdelen in de zorg van de AWBZ zitten sindsdien bij andere wetten inbegrepen. Deze verandering zou kunnen zorgen voor extra kosten die gemoedsbezwaarden moeten betalen voor medische zorg. Maar omdat er ook geen bijdrage aan het Zorgverzekeringsfonds meer nodig is, is het geen reden geweest voor gemoedsbezwaarden om zich toch te gaan verzekeren. En daarnaast zitten er ook geen extra voordelen aan deze verandering, waardoor het ook niet heeft geleid tot een duidelijke verdere stijging volgens vergelijken-zorgverzekering.net.

Geen bijdrage meer Zorgverzekeringfonds
Gemoedsbezwaarden moeten bijdragevervangende belasting betalen aan de Belastingdienst en deze belasting wordt weer overhandigd aan Zorginstituut Nederland. Dit wordt gebruikt voor de kosten die worden gemaakt voor medische zorg. Gemoedsbezwaarden bouwen een spaartegoed op met de bijdrage die zij moeten leveren. Van dat spaartegoed ging er altijd een deel naar het Zorgverzekeringsfonds. Per 1 januari 2015 is de bijdrage aan het Zorgverzekeringsfonds afgeschaft en dit houdt in dat gemoedsbezwaarden meer spaartegoed overhouden om medische zorg te bekostigen. Echte veranderingen worden pas in 2016 zichtbaar, wanneer de Belastingdienst de bijdrage heeft doorgegeven die gemoedsbezwaarden in 2015 hebben geleverd.

Constant in 2015
Of deze constante lijn van het aantal geregistreerde gemoedsbezwaarden zich in 2015 heeft doorgezet, wordt volgend jaar pas duidelijk. Dan is het nieuwe rapport Verzekerdenmonitor 2016 beschikbaar.