25-11-2015 - Lichte stijging aantal starters en vestigingen in Woens..


25-11-2015 - Lichte stijging aantal starters en vestigingen in Woensdrecht

Hoogerheide - Het aantal starters en aantal vestigingen is toegenomen in de gemeente Woensdrecht evenals het aantal vacatures.
Dit blijkt uit de jaarlijkse Werkgelegenheidsenquete die de regio over 2015 heeft laten uitvoeren. De enquete heeft een respons opgeleverd van 72% en geeft daarmee een goed beeld van de ontwikkeling van de werkgelegenheid in West-Brabant.

Uit het onderzoek blijkt dat de gemeente Woensdrecht in 2015 een groei van het aantal vestigingen (+55) en het aantal starters heeft gekend. Het totaal aantal vestigingen in de gemeente komt hiermee op 1.537 en het totaal aantal starters op 148.

De gemeente kent 970 eenpersoonsbedrijven. Ten opzichte van 2014 heeft deze categorie bedrijven een groei doorgemaakt van 4,8%.

Verantwoordelijk portefeuillehouder Hans de Waal licht toe: "We zetten in op starters en zijn tevreden dat het aantal verder toeneemt. Ook met onze ZZP-bijeenkomsten en de extra informatie voor kleine ondernemers via de gemeente en het StartersCentrum hopen we het aantal eenpersoonsbedrijven
te faciliteren."

Aantal banen

In het totaal zijn er in de gemeente Woensdrecht 9.263 banen. De belangrijkste werkgevers zijn de overheid en industrie. Het aantal banen is gedaald met 2,8% ten opzichte van 2014, toen het aantal 9.434 was. De regio laat ook een daling van het aantal banen zien, maar minder groot, namelijk
-0,3%. De wethouder geeft aan dat de daling grotendeel wordt veroorzaakt door een gedeeltelijke verhuizing van een bedrijf naar het hoofdkantoor in de Randstad (-90 personen) en door een inkrimping van het aantal medewerkers bij de Marechaussee (-50 personen).
De werkgelegenheid in andere sectoren, zoals advisering en groothandel is juist toegenomen.

Het gemiddeld aantal banen per vestiging is 6,0. Dit is iets hoger dan het regionaal gemiddelde van 5,42. De reden hiervan is dat een aantal erg grote werknemers in Woensdrecht is gevestigd met meer dan 1000 werknemers. Dit haalt het gemiddelde omhoog.

Vacatures

De gemeente Woensdrecht kende op het moment van meting 94 openstaande vacatures. Hiervan waren er 33 in de detailhandel en 12 in de industrie. In de gehele regio is er een stijging van het aantal vacatures te zien. Op het moment van meting waren er in de hele regio samen 3.754 vacatures.

Regionale conclusies

De belangrijkste uitkomsten uit het onderzoek voor de gehele regio zijn:

* Ruim duizend banen verdwenen in West-Brabant
* Groei aantal vestigingen door eenmansbedrijven
* Belangrijkste werkgevers: gezondheids- en welzijnszorg
* Afname banen in gezondheids- en welzijnszorg, industrie en openbaar bestuur en overheid
* Groei in informatie, communicatie en advisering en onderzoek
* Stijging aantal vacatures
* Verwachting werkgelegenheid positief bij bedrijven tot 100 personen