Tweede Kamer houdt rondetafelgesprek over huisvesting statushouders

26/11/2015Tweede Kamer houdt rondetafelgesprek over huisvesting statushouders

Op initiatief van CDA Tweede Kamerlid Erik Ronnes vindt 1 december een rondetafelgesprek plaats over de huisvesting van statushouders. Voor de ronde tafel worden vertegenwoordigers uitgenodigd van de Vereniging van Nederlandse Gemeente (VNG), het Interprovinciaal Overleg (IP)O, het COA, woningcorporaties en vluchtelingenwerk.

Al langer maakt de CDA-fractie zich sterk voor een betere aanpak voor het huisvestingsprobleem van de statushouders. Dit zijn asielzoekers die in Nederland mogen blijven. Op dit moment zorgt de toestroom van asielzoekers voor grote problemen op de woningmarkt. Zo nemen de wachtlijsten voor sociale huurwoningen snel toe. Het CDA vindt dat het te lang duurt voordat het kabinet adequaat maatregelen treft om de asielcrisis te beheersen.

Eerder kwam het CDA met diverse voorstellen om gemeenten te helpen de problemen het hoofd te bieden. Ronnes: "Het CDA heeft voorgesteld zogenaamde `wisselwoningen' in te zetten waar mensen tijdelijk kunnen verblijven. Ook hebben we voorgesteld meerdere statushouders in een woning te plaatsen en een adequate financiering te organiseren voor gemeenten die met extra taakstellingen worden opgezadeld." Naar aanleiding hiervan heeft minister Blok een uitgestoken hand toegezegd aan de gemeenten om nadere afspraken te maken.

De uitkomsten van het rondetafelgesprek kunnen door de Tweede Kamerfracties gebruikt worden in het debat met de minister op 2 december over de huisvesting van doelgroepen.

Trefwoorden

* Statushouders * rondetafelgesprek * huisvesting * Erik Ronnes