Lunchlezing voorafgaand aan Gala van de Wetenschap

28nov2015

11.30 - 14.30

De Amsterdamse Academische Club bestaat 20 jaar.

Lunchlezing voorafgaand aan Gala van de Wetenschap

georganiseerd door New Scientist op zaterdag 28 november.

28nov2015 11.30 - 14.30

Lezing

New Scientist organiseert de middag voorafgaand aan Het Gala van de Wetenschap op 28 november 2015 een interessante lunchlezing. Naast een heerlijke lunch zijn er twee inspirerende sprekers. Een daarvan is Ivo van Vulpen, universitair hoofddocent bij de UvA en onderzoeker bij het Nikhef, die meer zal vertellen over CERN. De tweede spreker is Universiteitshoogleraar prof. Heeren van de Universiteit Maastricht. Prof. Heeren heeft een nieuw, state of the art onderzoeksinstituut op het vlak van imagingtechnieken in Maastricht neergezet.

Reis naar de deeltjeswereld

Deeltjesfysiscus Ivo van Vulpen (UvA/NIKHEF) neemt je na de lunch mee tot op het diepste niveau van onze deeltjeswereld. Hij geeft de laatste stand van zaken in de zoektocht naar de bouwblokjes van onze werkelijkheid, voert je langs de vondst van het beroemde higgsdeeltje en laat zien waarom de Nobelprijs van de natuurkunde dit jaar ging naar razend actueel onderzoek naar neutrino's, de meest ongrijpbare deeltjes van het universum. Tot slot bezoek je met Van Vulpen zelfs speculatieve verborgen dimensies die deeltjesonderzoekers mogelijk binnenkort zullen onthullen.

Fysicus Ron Heeren (Maastricht MultiModal Molecular Imaging institute, Maastricht University) praat je bij over de baanbrekende technieken die de operatiekamer in de toekomst ingrijpend gaan veranderen. Bij zijn instituut in Maastricht werkt hij aan een slim chirurgisch mes dat het soort weefsel herkent waar het doorheen snijdt; een beloftevolle toepassing die bijvoorbeeld het chirurgisch verwijderen van een tumor in de toekomst een stuk nauwkeuriger gaat maken. Daarnaast gaat Heeren in op de baanbrekende beeldtechnieken die hij met zijn collega's ontwikkelt en die de diagnose van patienten in de toekomst met sprongen zal verbeteren.

De toegang is inclusief lunch en toegang tot Het Gala van de Wetenschap (t.w.v. EUR 27,50). Er is plaats voor maximaal 75 personen.

Lunchlezing:

Datum: 28 november 2015

Locatie: Amsterdamse Academische Club

Adres: Oudezijds Achterburgwal 235, 1012 DL Amsterdam

Tijd: 11.30 - 14.30 uur

Gala van de Wetenschap:

Datum: 28 november

Locatie: Stadsschouwburg Amsterdam

Adres: Leidseplein 26, 1017 PT Amsterdam

Tijd: vanaf 20.00 uur

Aanmelden uitsluitend via website New Scientist

Amsterdamse Academische Club

* Amsterdamse Academische Club (AAC)

Oudezijds Achterburgwal 235 | 1012 DL Amsterdam +31 (0)20 525 1570

Gepubliceerd door Amsterdamse Academische Club