Ambitieuze jongeren sporen aan tot klimaatactie

Persbericht

Amsterdam, 27.11.2015

Ambitieuze jongeren sporen aan tot klimaatactie

Tijdens de Klimaatparade in Amsterdam op zondag 29 november zal het manifest van de Jonge Klimaatbeweging overhandigd worden aan de milieuwoordvoerders van de Tweede Kamer. De jongeren, vertegenwoordigd door onder andere ISO, FNV Jong, Dare2Go en een meerderheid van politieke jongerenorganisaties, willen dat er serieuze actie ondernomen wordt tegen klimaatverandering.

Het huidige beleid van de Nederlandse regering en de ambities voor de klimaattop in Parijs zijn ontoereikend om het gevaar van klimaatverandering aan te pakken. Daarom geven de jongeren in het manifest concrete doelen voor duurzamer beleid aan de Nederlandse regering, namelijk 40% uitstootreductie én 20% duurzame energie in 2020. De Jonge Klimaatbeweging vinden dat de regering het voortouw moet nemen in klimaatadaptatie en mitigatie en zich ten volste inzet voor een ambitieus klimaatakkoord tijdens de klimaattop in Parijs.

De overhandiging vindt plaats bij de Eiffeltoren op het Museumplein om 15:15. Staatssecretaris Sharon Dijksma zal het manifest later ontvangen van jongerenvertegenwoordiger Max van Deursen tijdens de klimaattop in Parijs.

Het manifest zal worden gepresenteerd door de twee woordvoerders die zijn verkozen tijdens de Jonge Klimaattop door alle aanwezigen. De Jonge Klimaattop is een conferentie voor jongeren over klimaat die afgelopen zaterdag 21 november plaatsvond in Utrecht, georganiseerd door Studenten voor Morgen en de jongerenvertegenwoordigers naar de VN van de Nationale Jeugdraad. De presentatie vindt plaats vanaf ongeveer 15:15 voor de 16 meter hoge Eiffeltoren op het Museumplein te Amsterdam.

De Jonge Klimaatbeweging is een alliantie tussen de Jongerenvertegenwoordigers Duurzame Ontwikkeling naar de VN, Jongeren Milieu Actief en Studenten voor Morgen. De jongerenvertegenwoordigers Max van Deursen en Soscha de la Fuente zullen tijdens de COP21 in Parijs zijn en vertegenwoordigen de Nederlandse jongeren. Zij zullen bereikbaar zijn voor de internationale pers. Voor de Nederlandse pers zijn woordvoerders Gjalt Annega en Maria Gomez beschikbaar voor interviews.