Geef de mensen hun geld terug, verlaag de belastingen

Geef de mensen hun geld terug, verlaag de belastingen

29/11/2015 Louis BontesIn de Kamer, Kamervragen Joram, Kamervragen Louis

Vragen van de Leden Van Klaveren en Bontes aan de minister van Sociale Zaken en Werkgelegenheid en de staatssecretaris van Financien over de groeiende geldnood.

1. Bent u bekend met het bericht `Geldnood neemt fors toe'*?

2. Hoe duidt u het gegeven dat inmiddels bijna 20% van de huishoudens een of meerdere rekeningen heeft openstaan en dat dit t.o.v. van 2008 bijna een verdubbeling is?

3. Ziet u in dat de hoge kosten voor onder meer huur, hypotheek, ziektekosten en energie vele malen beter te dragen zijn wanneer een forse belastingverlaging wordt doorgevoerd?

4. Deelt u de mening dat met de invoering van een vlaktaks van 23% (met een oplopende belastingvrije voet), verlaging van het BTW-tarief van 21 naar 15%, verlaging van de tarieven in de vennootschapsbelasting en individualisering van het pensioen, het toeslagenstelsel afgebouwd kan worden en burgers en ondernemers veel meer financiele lucht gegeven zal worden?

5. Begrijpt u dat met de bovengenoemde maatregelen tevens de marginale druk eindelijk echt wordt aangepakt en juist ook de minima niet langer opgesloten blijven in hun inkomensgroep?

6. Begrijpt u dat een grote overheid die hoge belastingen heft en herverdeling tot een van haar hoofdtaken heeft gemaakt, ervoor zorgt dat ondernemen en meer werken wordt afgeremd en de economische vrijheid - en daarmee economische groei - wordt ingeperkt? Zo neen, waarom niet?

* http://m.telegraaf.nl/article/24804881/geldnood-neemt-fors-toe