Waterschap gaat in 2016 minder uitgeven


30 november 2015 In 2016 gaat Waterschap De Dommel 1 miljoen euro minder uitgeven. De uitgaven van het Waterschap zijn nu begroot op 101 miljoen euro. Dat er toch 1,8 miljoen euro meer aan belasting geheven wordt, komt doordat er is besloten minder reserves in te brengen om de begroting
kloppend te maken.

Tarief zuiveren blijft gelijk

De kosten van het waterschap zijn te splitsen in kosten voor het zuiveren van rioolwater (zuiveringsheffing) en kosten van de zorg voor veilig en voldoende water (watersysteemheffing). De belangrijkste oorzaken voor het gelijk blijven van het tarief zijn:

* Maatregelen in het proces van rioolwaterzuivering
* De stijging van economische activiteit in ons gebied leidt tot meer vervuilingseenheden. Dit draagt bij aan het gelijk blijven van de tarieven, omdat de kosten over meer eenheden verdeeld kunnen worden.
* Daarnaast zijn er ook tijdelijke meevallers

Watersysteemheffing stijgt

Er zijn veel maatregelen nodig om de beken en rivieren zo in te richten dat voldaan wordt aan de Europese en Nationale afspraken. Dit is een belangrijke oorzaak voor de stijging van de heffing. Daarnaast zijn er Brabantse opgaven op het gebied van o.m. waterberging en provinciale
natuurgebieden.

Ontwikkeling tarieven

Wat de ontwikkeling van de tarieven betekent, hangt af van ieders persoonlijke situatie:

* Een gezin met twee kinderen en een eigen huis van EUR 200.000 gaat EUR 226 betalen. Dat is bijna EUR 2,50 meer dan in 2015.
* Voor een gezin met 2 kinderen en een huurwoning betekent dit dat zij EUR 0,80 meer betalen, namelijk EUR 185,86.
* Een agrarier met 25 hectare grond en opstallen ter waarde van EUR 240.000 betaalt EUR 1258. Dit is een stijging van EUR 57.

Toekomst

De kosten betaalt het waterschap uit opbrengsten van belasting en uit de reserves. Het aandeel van de reserves wordt steeds kleiner. Hierdoor zal uiteindelijk het totaal van kosten uit de belastingopbrengst betaald worden. Dit betekent dat jaarlijks de belastingopbrengst zal stijgen. Zelfs als
de uitgaven, zoals nu, dalen. We verwachten dat na 2022 de inkomsten uit belastingen en de uitgaven vrijwel gelijk zijn.

Gerelateerd

*

Meerderheid bestuur stemt in met begroting

*

Tarieven