Van melancholie naar komiek in de Spaanstalige detectiveroman

maandag 30 november 2015

Tijd vanaf 12:30

Locatie Academiezaal Aula, Comeniuslaan 2

Faculteit Faculteit der Letteren

Promovendus de heer MA C. van Tongeren

Promotor(es) prof. dr. M. Steenmeijer

Copromotor(es) prof. dr. B.Y.A. Adriaensen

Subtitel Trayectorias del compromiso: comicidad y melancolia en la narrativa policiaca de Manuel Vazquez Montalban, Paco Ignacio Taibo il y Leonardo Padura Fuentes

Beschrijving

In de jaren zeventig ontstond er een geheel nieuwe variant van detectiveromans in het Spaans. Manuel Vazquez Montalban, Paco Ignacio Taibo II en Leonardo Padura Fuentes, afkomstig uit Spanje, Mexico en Cuba, begonnen dit genre te benutten om kritisch commentaar te leveren op de politieke en maatschappelijke ontwikkelingen in hun landen. Vaak wordt aangenomen dat deze boeken doordrenkt zijn met gevoelens van ontgoocheling en melancholie. Dit proefschrift laat echter zien dat ironie, satire, humor, grappen en andere komische elementen een essentiele rol spelen in de Spaanstalige detectiveroman. Niet alleen de kracht, maar ook de beperkingen van komiek komen aan bod. Vazquez Montalban vestigt bijvoorbeeld de aandacht op de beperkingen van satire in een spektakelmaatschappij waar geen zichtbaar doelwit voor ironische kritiek voorhanden is. Het werk van Taibo II bespreekt de ethische implicaties van de humor van politieke verliezers, en de romans van Padura laten zien dat de schuine moppen van Cubaanse politieagenten veel kunnen zeggen over de continuiteit van de revolutionaire ideologie in alledaagse praktijken in Cuba. Dit onderzoek levert nieuwe inzichten op over de populaire Spaanstalige detectiveroman. Ook levert het een bijdrage aan theorievorming rond komiek en aan de belangrijke discussie over de rol van melancholie in linksgeorienteerde culturen in de Spaanstalige wereld.

Biografie

Carlos van Tongeren (1986) studeerde Spaanse Taal en Cultuur aan de Radboud Universiteit Nijmegen. Na in 2010 cum laude te zijn afgestudeerd met een scriptie over de beeldvorming rond Afrikaanse immigranten in de Spaanse literatuur, begon hij in 2011 zijn promotieonderzoek aan de Radboud Universiteit Nijmegen. Momenteel werkt hij als docent aan de Radboud Universiteit Nijmegen en de Universiteit Utrecht.