Koninklijke Onderscheiding voor kunstenaar Joop Gans

vrijdag, 27 november 2015

De heer Joop Gans heeft vandaag uit handen van locoburgemeester Robert Strijk een koninklijke onderscheiding ontvangen. Tijdens een ledenvergadering in het gebouw van de Leidse kunstenaarsvereniging Ars Aemula Naturae, is hij benoemd tot Lid in de Orde van Oranje-Nassau, vanwege zijn jarenlange vrijwillige inzet voor de kunstenaarsvereniging.

Ars Aemula Naturae is de oudste vereniging van beeldend kunstenaars van Nederland, gevestigd in het prachtig 17e-eeuws monumentaal pand aan de Pieterskerkgracht. Bij Ars Aemula Naturae exposeren leden van de vereniging hun werk en ontwikkelen zij hun deskundigheid met lezingen, workshops en tekensessies. De vereniging beheert een Academie waar cursussen worden gegeven in verschillende disciplines van de beeldende kunst, door kunstenaars van naam met een ruime onderwijservaring.

Joop Gans werd in 1967 lid van ARS en in 1969 trad hij al toe tot het bestuur van deze vereniging. Vandaag treed hij na 46 jaar vrijwilligersinzet terug bij ARS. Voor de kunstenaarsvereniging is hij dan ook van enorm grote waarde geweest. Van 1996 tot 2015 was hij verantwoordelijk voor de Academie. Hij droeg zorg voor de organisatie van de cursussen, met meer dan 350 cursisten en 20 docenten. Joop Gans verzorgde het contact met de docenten, zorgde voor de kwaliteit van de gebruiksmaterialen, verzorgde de opbergruimtes voor de gemaakte werkstukken en cooerdineerde het gebruik van de beperkte ruimte in het verenigingsgebouw.

Hij wordt omschreven als 'een duizendpoot', de motor van de organisatie, de stille kracht waar de vereniging op kon bouwen, bijna dagelijks aanwezig. Hij was iemand die onontbeerlijk was om de dagelijkse gang van zaken in goede banen te leiden.

Robert Strijk bedankte Joop Gans voor alles wat hij voor de vereniging heeft gedaan. "Ars Aemula Naturae staat er goed voor en dat komt mede door Joop Gans. Daardoor is de vereniging nog altijd een belangrijke schakel in het Leidse kunst en cultuur klimaat".