Een op mensenrechten gebaseerde aanpak


Datum: 10 december 2015

World Human Rights Day

Op 10 december 1948 keurde de Algemene Vergadering van de Verenigde Naties de Universele Verklaring voor de Rechten van de Mens goed. Sindsdien vindt elk jaar op 10 december de Internationale Dag van de Rechten van de Mens plaats.

Mensenrechten zijn de fundamentele rechten en vrijheden waar ieder mens aanspraak op kan maken, wie je ook bent en waar je ook woont. Toch worden ook vandaag - ruim 50 jaar na de aanname van de Universele Verklaring voor de Rechten van de Mens - nog steeds in meer dan twee derde van alle
landen wereldwijd de mensenrechten met de voeten getreden.

Mensenrechten in de Belgische Ontwikkelingssamenwerking

Minister van Ontwikkelingssamenwerking Alexander De Croo geeft mensenrechten een centrale plaats binnen het beleid van de Belgische Ontwikkelingssamenwerking. Belgie meent dat een ontwikkelingsaanpak gebaseerd op de mensenrechten een essentiele stap vormt om duurzame resultaten te bekomen in
de basissectoren van de ontwikkelingssamenwerking. Denk maar aan gezondheidszorg, waaronder reproductieve gezondheid, onderwijs en opleiding, landbouw, voedselzekerheid en basisinfrastructuur.

Belgie levert een financiele bijdrage aan de algemene middelen van het Hoog Commissariaat voor de Mensenrechten van de Verenigde Naties (OHCHR). OHCHR is het belangrijkste kantoor van de Verenigde Naties dat instaat voor het bevorderen en beschermen van ieders mensenrechten.

Verder draagt ons land bij aan de werking van UN Women, UNFPA en UNICEF. Tot slot financiert de Belgische Ontwikkelingssamenwerking ook lokale buitenlandse organisaties voor de bevordering van de mensenrechten.

Meer info

* Belgie en de mensenrechten: http://bit.ly/1NICjlaExterne link, http://bit.ly/21M9VJmExterne link
* Globe: Mensenrechten: een haalbaar ideaal? http://bit.ly/1StJeTqExterne link
* Wat denken de Belgen ervan? https://vimeo.com/114130358Externe link

Afbeelding: (c) World Fair Trade Organization