Cao-onderhandelingen Sabic IP


Cao-onderhandelingen Sabic IP

Geplaatst op 10 december 2015
[IMG]

Begin november heeft De Unie een ledenvergadering gehouden waarin de leden hun mening konden geven over de nu aflopende cao en voorstellen kon doen ter vernieuwing van de cao. Deze voorstellen, samen met de onderwerpen die De Unie als belangrijk kwalificeert, hebben geleid tot de definitieve
voorstellen die je hier aantreft.

Het eerste cao-overleg

Op 3 november heeft een eerste cao-overleg met de werkgever plaatsgevonden. Tijdens dat overleg heeft De Unie de voorstellen toegelicht. Ook de andere bonden hebben dat gedaan.
SABIC meldde dat aan werkgeverszijde de cao-discussie nog niet is afgerond en de werkgever dus eerst mandaat moet hebben om te kunnen reageren op de voorstellen van onze kant.


De werkgeversvoorstellen

Wel heeft de werkgever al een aantal ideeen aan ons voorgelegd. Vier punten zijn voor de werkgever van belang:

1. Basissalaris moet gematigd worden. De schalen in Bergen op Zoom zijn veel te hoog, vergelijkbaar werk wordt te hoog betaald in vergelijking met de Botlek, vindt de werkgever. Over het hoe en waarom van deze vergelijking met de Botlek hebben we vervolgens nog een hele boom opgezet. Maar de
boodschap van de werkgever is duidelijk.
2. Voortzetten van de focus op duurzame inzetbaarheid. Of en in hoeverre dan de werkgever daadwerkelijk enthousiast wordt van de voorstellen van De Unie op dat terrein, zal nog moeten gaan blijken.
3. Harmonisatie en toewerken naar min of meer gelijke cao's voor beide onderdelen van SABIC in Nederland. Concreet wil de werkgever enkele zaken in het bijzonder verlof aanvullen, waaronder een dag bij trouwen. Dat soort afspraken kosten dan geld volgens de werkgever en dat bedrag is
onderdeel van het totale "cao-budget". Of we daar nu aan moeten meewerken, is zeker nog geen uitgemaakte zaak. Temeer omdat het maar een heel klein stukje en zeer fragmentarisch harmoniseren is. En daarvan is de vraag of er iemand ook maar iets mee opschiet.
4. Versterken van performance management. In plaats van het huidige beoordelingssysteem wil de werkgever naar TRP (Talent Review Proces) voor de gehele cao-groep. Daar zit een stuk logica in vanwege het simpele feit dat de automatisering het huidige beoordelingssysteem niet meer ondersteunt.
Toekomstige salarisverhogingen vanwege beoordelingen gaan dan steeds per 1 april in. Over compensatie ten opzichte van het huidige systeem moeten we het dan nog hebben. En voor de "outstanding performers" heeft de werkgever iets extra's over van 7%. Dit moet echter weer niet als "cadeau"
gezien worden want het gaat wel meetellen in de totale kosten van de cao, in de visie van de werkgever althans.

Het vervolg

Omdat de werkgever nog geen mandaat heeft om over de cao te onderhandelen zal het niet gaan lukken om dit jaar nog tot een nieuwe cao te komen. De huidige cao loopt af op 31 december maar die heeft nawerking in het volgende jaar. Wij hebben afspraken staan om op 21 januari en 3 februari te
onderhandelen. Uiteraard houden wij je op de hoogte van de ontwikkelingen na deze data zodra er zinnige dingen te melden zijn.

Voor nu.........

Rest mij om jou en je naasten voor nu heel fijne feestdagen toe te wensen en een mooie overstap naar het nieuwe jaar. voor vragen kun je contact opnemen met Theo Willms.



Informatie

Sectoren: Industrie en Handel