Nederland


`De vluchtelingencrisis' overheerst het nieuws al enige tijd. Wereldwijd zijn er bijna 60 miljoen mensen op de vlucht en dat aantal blijft stijgen. De helft van hen is kind. Een gedeelte is inmiddels naar West-Europa gevlucht. Momenteel verblijven zo'n 13.500 minderjarige vluchtelingen in
opvangcentra in Nederland. Kinderen die ook dringend hulp nodig hebben. Daarom komt War Child samen met UNICEF en Save the Children in actie gekomen.

Dit is er aan de hand

War Child, UNICEF Nederland en Save the Children werken samen in Nederland om gevluchte kinderen op structurele basis creatieve psychosociale workshops aan te bieden. De in totaal 13.500 minderjarige vluchtelingen in de tachtig opvangcentra hebben dringend hulp nodig.

"Deze kinderen hebben in hun vaderland en tijdens hun reis naar Nederland vaak hele angstige en heftige momenten meegemaakt. Gevluchte kinderen hebben recht op rust en verwerking van hun traumatische ervaringen", aldus Jan Bouke Wijbrandi (directeur UNICEF Nederland).

Tjipke Bergsma, directeur War Child: "War Child heeft 20 jaar ervaring in het werken met oorlogskinderen over de hele wereld. We zijn het bijna verplicht om ook iets voor deze kinderen in Nederland te doen. Onze psychosociale expertise is hard nodig hier."



Dit doen wij

De coalitie van War Child, UNICEF Nederland en Save the Children begint zo snel mogelijk met een pilot op vijf locaties in Nederland. Aansluitend zullen - mede afhankelijk van beschikbare financiele middelen - in de loop van 2016 de activiteiten worden uitgerold naar zoveel mogelijk locaties.

De hulporganisaties ontwikkelen momenteel een gezamenlijke methodiek en interventie. Het is voor het eerst dat de drie organisaties zo nauw samenwerken in Nederland. In het buitenland gebeurt dit wel al jaren.

Pim Kraan, directeur Save the Children: "Met het oog op een gezonde ontwikkeling, is het van groot belang dat deze kwetsbare groep zo snel mogelijk weer een normaal en stabiel leven gaat leiden. Gestructureerde recreatieve activiteiten op vaste tijden helpen hen daarbij."