Ton Koopman bespeelt orgel van buiksloterkerk

Ton Koopman bespeelt orgel van buiksloterkerk

Persbericht, 27 november 2015

Op donderdag 10 december zal de veelzijdig musicus Ton Koopman het orgel van de Buiksloterkerk bespelen. Werken van onder meer C.Ph. E. Bach, Sweelinck en Buxtehude. Al vele jaren draait Koopman mee op internationale podia als dirigent van het Amsterdams Barok Koor en Orkest, als klavecinist en als organist. Zijn virtuoze spel en expressie maken van hem een charismatisch podiumkunstenaar, zélfs boven in de kerk achter het orgel. Kenmerkend is zijn zicht- en hoorbare plezier in het spelen.

Ton Koopman studeerde orgel, klavecimbel en muziekwetenschap in Amsterdam. Vanwege zijn opmerkelijke speelvaardigheid op orgel en klavecimbel ontving hij tweemaal de Prix d'Excellence. Al voor de afronding van zijn studies legde Ton Koopman de basis voor een loopbaan als dirigent, in het bijzonder voor het zeventiende en achttiende-eeuws ensemble repertoire. In 1979 richtte hij het Amsterdam Baroque Orchestra op, waaraan in 1992 het Amsterdam Baroque Choir werd toegevoegd.

Als organist speelt Ton Koopman op de belangrijkste historische instrumenten van Europa en als klavecinist en dirigent van het ABO&C is hij te gast geweest in nagenoeg alle belangrijke concertzalen en muziekfestivals ter wereld, zoals Het Concertgebouw in Amsterdam, het Théatre des Champs-Elysées in Parijs en Carnegie Hall in New York.

Zijn uiteenlopende muzikale activiteiten als solist, begeleider, continuospeler en dirigent zijn door de jaren heen vastgelegd op verschillende platenlabels. In 2003 richtte hij zijn eigen platenlabel op, Antoine Marchand. Voor zijn bijzondere projecten werden hem vele prijzen toegekend, onder andere de Deutsche Schallplattenpreis ‘Echo Klassik’, de BBC Award 2008 en de Prix Hector Berlioz. In 2004 werd aan Ton Koopman, als eerste, de VSCD Klassieke Muziekprijs toegekend. Hij is professor muziekwetenschap aan de Universiteit Leiden en erelid van de Royal Academy of Music in Londen. www.tonkoopman.nl

Programma:

J.P. Sweelinck: Ballo del Granduca, Echo fantasia, Puer nobis nascitur

D. Buxtehude: Passacaglia, Wie schön leuchtet der Morgenstern, Fuga

C.Ph.E. Bach: Sonate

W.A. Mozart: Andante

D.Scarlatti: 3 Sonates

C.Ph.E. Bach: Sonate

Donderdag 10 december 2015 om 20.15

Buiksloterkerk

Buiksloterkerkpad 10, 1034 VZ, Amsterdam

Entree €12,00/10,00 (Inclusief koffie of thee vooraf)

www.buiksloterkerk.nl