Promotie mw. Erika Huber

10 december 2015

Locatie: Minderbroedersberg 4-6 / Tijd: 14:00

Trefwoorden: artrose van de knie, plaatsing van een totale knieprothese, neuromusculaire training, preoperatief Promotie Mw. Erika Huber

Faculty of Health, Medicine and Life Sciences

Promotores: prof.dr. R.A. de Bie; prof.dr. H.A. Bischoff-Ferrari; prof.dr. E.M. Roos

Titel: "Preoperative interventions in patients with severe knee osteoarthritis undergoing total knee replacement; neuromuscular training and patient education"

Donderdag 10 december 2015, 14.00 uur

Artrose van de knie is een van de voornaamste oorzaken van invaliditeit op latere leeftijd. Als gevolg van een langdurige ziekenhuisopname na plaatsing van een totale knieprothese door een verminderde fysieke conditie gedurende de preoperatieve periode nemen de economische lasten voor de samenleving toe. Derhalve is het verrichten van preoperatieve training mogelijk nuttig. Uitgaande van de bevindingen in dit proefschrift kunnen we echter niet aanbevelen preoperatieve training als standaardbehandeling in de klinische praktijk toe te passen. Naast versterkende oefeningen en aerobe training kan neuromusculaire training weliswaar worden toegepast, maar verder onderzoek moet uitwijzen welk type training en welke trainingsfrequentie, -intensiteit en -duur het beste zijn om patiënten met artrose van de knie te helpen.