Hart- en vaatziektenepidemie dreigt

TV | do 10 dec 2015

Redactie Joost Blokzijl Verslag Willem Jan Bloem

Door vergrijzing, roken, ongezond eten en te weinig bewegen dreigt in de nabije toekomst een sterke toename in het aantal mensen met hart- en vaatziekten. In 2040 zijn er 1,4 miljoen patienten, blijkt uit een onderzoek van het Rijksinstituut voor Milieu en Volksgezondheid (RIVM) in opdracht van de Hartstichting.

Een hoge bloeddruk en roken zijn, volgens de Hartstichting, de boosdoeners. Over vijfentwintig jaar zouden er 360.000 minder patienten zijn als iedereen in Nederland een gezonde bloeddruk zou hebben. Ook zouden er dan 320.000 minder mensen zijn die met hartproblemen te kampen hebben als men stopt met roken.

Voorbeelden van hartziekten zijn hartfalen en hartritmestoornissen. Slagaderverkalking en spataders vallen onder vaatzieken. Deze ziekten kunnen voortkomen uit belangrijke risicofactoren als stress, overgewicht en diabetes. Hoe meer je te maken hebt met een van deze factoren, hoe eerder je kans hebt op hart- en vaatziekten.

Hoewel men de laatste jaren steeds meer aandacht geeft aan gezond eten en `superfoods', lijkt het Nederlanders toch niet te lukken om een gezonde levensstijl na te leven. Waar ligt dat aan?