Drie koningen voor kerst in Apeldoorn aangekomen

PERSBERICHT

Drie koningen voor kerst in Apeldoorn aangekomen

Couzijn van Leeuwen voegt drie koningen toe aan unieke kersstal van karton in CODA Museum

Beeldend kunstenaar Couzijn van Leeuwen maakte in opdracht van CODA directeur Carin Reinders vorig jaar een unieke kerststal van karton. Dit jaar voegt hij, ruim voor de kerst, de drie koningen toe aan deze indrukwekkende kerststal in CODA Museum.

Couzijn van Leeuwen (1959) en CODA Museum werken al een aantal jaar samen. Van Leeuwen is met diverse werken vertegenwoordigd in de CODA collectie. Zijn werk maakte eerder ook onderdeel uit van de Holland Papier Biënnale en CODA Paper Art 2013. Voor CODA Bibliotheek de Maten vervaardigde hij eerder een prachtige papegaaienfamilie van karton; het materiaal dat zijn voorkeur geniet en bovendien perfect past bij de CODA collectie met kunst van en op papier.

Couzijn van Leeuwen is opgeleid als plastisch vormgever aan de kunstacademie in Den Bosch en maakt voornamelijk sculpturen en (tijdelijke) installaties. Tegenwoordig werkt hij vrijwel uitsluitend met karton omdat hij van mening is dat het niet alleen een toegankelijk en laagdrempelig materiaal is, maar het is ook soepel en sterk waardoor het de mogelijkheid biedt te improviseren. Zijn kartonnen sculpturen transformeren en vullen de ruimte door het formaat en de grote zeggingskracht. Van Leeuwen ontving de Boellaardprijs in 2013 voor zijn gehele oeuvre.

De collectie hedendaags en moderne kunst van CODA Museum is gebaseerd op de verzameling die door het voormalige Van Reekum Museum vanaf 1978 werd opgebouwd. Nadat het Historisch Museum Apeldoorn en het Van Reekum Museum in 2003 opgingen in CODA Museum, is de brede verzameling van het Van Reekum Museum aangescherpt door de nadruk te leggen op twee kerngebieden: beeldende kunst waarin papier de hoofdrol speelt en het hedendaags sieraadontwerp. De collectie kunstwerken van en op papier krijgt meerwaarde door de aandacht die kunstenaars en ontwerpers geven aan papier en karton als materiaal.

De kerststal van Couzijn van Leeuwen is tot en met Driekoningen (6 januari) te zien in CODA Museum. Met uw CODA pas of Museumkaart gratis toegankelijk!

CODA Paper Art 2017 is van 4 juni tot en met 29 oktober 2017 te zien in CODA Museum en toont beeldende kunst en sieraden van kunstenaars uit binnen- en buitenland die papier en karton centraal stellen in hun werk. Een aantal kunstenaars maakt speciaal voor CODA Paper Art 2017 nieuw werk.