Bestuursrechtelijke premie wanbetalers zorgverzekering 1-7-2016 lager


Bestuursrechtelijke premie wanbetalers zorgverzekering wordt per 1 juli 2016 verlaagd

ZEIST, 20151210 -- Dinsdag 1 december 2015 is het wetsvoorstel ‘verbetering wanbetalersmaatregelen’ aangenomen door de Eerste Kamer. Het kabinet wil hiermee het aantal wanbetalers in de zorgverzekering terugdringen. Ook heeft het kabinet besloten de bestuursrechtelijke premie te verlagen van 159,03 euro in de eerste helft naar 127,91 euro in de tweede helft van 2016.

Wanbetalersregeling
Iedereen die in Nederland woont en/of werkt is verplicht een zorgverzekering af te sluiten. Mensen die hun zorgverzekeringspremie 6 maanden of langer niet hebben betaald, worden door hun zorgverzekeraar als wanbetaler aangemeld bij het Zorginstituut Nederland (ZIN). Wanbetalers blijven verzekerd en het ZIN legt een bestuursrechtelijke premie op.

Wet verbetering wanbetalersmaatregelen
Dinsdag 1 december 2015 is het wetsvoorstel ‘verbetering wanbetalersmaatregelen’ aangenomen door de Eerste Kamer. Het kabinet wil hiermee het aantal wanbetalers in de zorgverzekering terugdringen. Met de nieuwe wet is het onder andere mogelijk om direct uit de wanbetalersregeling te stromen zodra er een betalingsregeling is getroffen met de zorgverzekeraar, ook als je niet in een schuldhulptraject zit.

Verlaging van de bestuursrechtelijke premie
De ministerraad heeft op voorstel van minister Schippers van Volksgezondheid, Welzijn en Sport besloten om de premie voor wanbetalers van de zorgverzekering te verlagen. De bestuursrechtelijke premie bedraagt op 1 januari 2016 159,03 euro en daalt op 1 juli 2016 met ruim 30 euro naar 127,91 euro. De verlaging maakt het mogelijk dat mensen sneller uitstromen uit de wanbetalersregeling, doordat zij meer geld overhouden om hun schulden aan te pakken.

De bestuursrechtelijke premie blijft hoger dan de gemiddelde premie die zorgverzekeraars vragen. Dit gebeurt om de kosten voor deze regeling niet te leggen bij mensen die hun premie wel betalen. Daarnaast worden mensen zo ontmoedigd om hun betalingsachterstand op te laten lopen. Aan de ene kant moet de premie niet zo hoog zijn dat de schulden van de wanbetaler alleen maar groter worden. Aan de andere kant ook niet te laag, zodat mensen worden aangemoedigd zo snel mogelijk terug te keren naar de normale premiebetaling.

Over Zorgverzekeringslijn.nl
Zorgverzekeringslijn.nl is een project gesubsidieerd door het Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS) en richt zich op het terugdringen van het aantal wanbetalers en onverzekerden.
Zorgverzekeringslijn.nl geeft informatie en onafhankelijk advies over de verplichte zorgverzekering, Via het gratis telefoonnummer 0800 64 64 644 en via de website www.zorgverzekeringslijn.nl

Zorgverzekeringslijn.nl is een onderdeel van Stichting Klachten en Geschillen Zorgverzekeringen (SKGZ).





Zorgverzekeringslijn.nl (onderdeel van Stichting SKGZ)