De Wintertentoonstellingen van Kunstvereniging Diepenheim

De Wintertentoonstellingen van Kunstvereniging Diepenheim

12 december 2015 t/m 28 februari 2016 (wo-zo van 12:00 tot 16:00)

Opening: 12 december 2015, 15:30 uur.

Op zaterdag 12 december opent Kunstvereniging Diepenheim drie nieuwe tentoonstellingen met tekeningen, installaties en ruimtelijk werk. Deelnemende kunstenaars zijn Paul van der Eerden, Ronald Cornelissen, Roderick Laperdrix, Esther de Graaf, Kaleb de Groot, Timo van Grinsven, Tim Hollander, Hedwig Houben en Roland Spitzer. Iedereen is welkom op de opening op zaterdag 12 december. De middag begint in Drawing Centre Diepenheim met de opening van de tentoonstelling GROND, vervolgens worden de tentoonstellingen How to do things with sculpture en myth of absence geopend in Kunstvereniging Diepenheim aan de Grotestraat.

GROND (Paul van der Eerden en Ronald Cornelissen)

Deze tentoonstelling is naar aanleiding van het toekennen van een oeuvreprijs aan Paul van der Eerden. Hij heeft zijn collega Ronald Cornelissen uitgenodigd om mee te doen. De beide kunstenaars laten tekeningen zien in Drawing Centre Diepenheim en een installatie van materiaal dat de bron vormt voor tekeningen en beelden in Het Ottenhuis. Bij de tentoonstelling verschijnt tevens een publicatie van het werk van Paul van der Eerden.

In GROND lijken Paul van der Eerden en Ronald Cornelissen als antropologen te werk te gaan. Van der Eerden als waarnemer van het menselijk tekort en de psychische gesteldheid van de mens. Cornelissen laat zich karakteriseren als chroniqueur van de treurigheid van de mens in zijn stedelijke omgeving, de opgeblazenheid van ego’s en de gevolgen van macht op het menselijke gedrag.

How to do things with sculpture (groepstentoonstelling)

In de Kunstvereniging aan de Grotestraat is een groepstentoonstelling met werken van Esther de Graaf, Kaleb de Groot, Timo van Grinsven, Tim Hollander, Hedwig Houben en Roland Spitzer, samengesteld door Alexandra Landré. Vertrekpunt voor How to do things with sculpture is de vraag hoe hedendaagse kunstenaars omgaan met sculptuur; zien ze het als object, als verhaal of als ruimtelijke installatie. Tijdens de tentoonstelling verkennen de deelnemers deze vraag op uiteenlopende wijze met bestaand en nieuw werk.

myth of absence (Roderick Laperdrix)

In de projectruimte op de verdieping van de Kunstvereniging is de tekeningententoonstelling myth of absence van Roderick Laperdrix te zien. Laperdrix werkte in het voorjaar van 2015 twee maanden als artist in residence in Werkplaats Diepenheim. Via de regeling binnenland ateliers van het Mondriaan Fonds werd hij geselecteerd uit een grote groep tekenaars. In zijn werken gebruikt hij vaak de kluizenaar als karikatuur om de complexe relatie tussen mens en natuur te portretteren.

Programma openingen zaterdag 12 december 2015

15:30 uur: opening GROND

Drawing Centre Diepenheim, Kuimgaarden 1

Welkomstwoord door Just Schimmelpenninck, voorzitter Kunstvereniging Diepenheim.

Inleiding over het werk van Paul van der Eerden door Noor Mertens, conservator moderne en hedendaagse kunst en stadscollectie Museum Boijmans Van Beuningen, Rotterdam.

Overhandiging van het eerste exemplaar aan Paul van der Eerden van de publicatie.

Aansluitend bezoek aan Het Ottenhuis voor het tweede deel van de tentoonstelling GROND.

16:30 uur: opening How to do things with sculpture

Kunstvereniging Diepenheim, Grotestraat 17

Openingswoord door Alexandra Landré, curator Kunstvereniging Diepenheim.

Aansluitend: opening the myth of absence

Openingswoord door kunstenaar Hans de Wit. 17:30 uur: borrel en maaltijd

Kunstvereniging Diepenheim, Grotestraat 17

De kosten voor de maaltijd inclusief één consumptie is €15,- p.p. (overige consumpties zijn voor eigen rekening). Voor deelname aan de maaltijd moet u reserveren. U kunt reserveren t/m 8 december via info@kunstvereniging.nl.

Kijk voor meer informatie op www.kunstvereniging.nl.