Sportschool voor sporters met een sociaal hart

Sportschool voor sporters met een sociaal hart

Op 12 december gaat de Sociale Sportschool van start. Sporters nemen bewoners van verzorgingstehuizen mee op bootcamp. Ouderen die zelf niet meer kunnen sporten kunnen zo toch deel uitmaken van een sportieve én sociale activiteit.

Reinventing Happiness

De Sociale Sportschool is een initiatief van het kunstenaarsduo Sjaak Langenberg en Rosé de Beer als onderdeel van het programma Reinventing Happiness van het Stedelijk Museum ’s-Hertogenbosch. In samenwerking met de lokale ouderenzorgorganisaties Van Neynsel, Brabantzorg en De Annenborch onderzoeken Langenberg en De Beer hoe door middel van onalledaagse activiteiten een nieuw netwerk rondom ouderen ontsloten kan worden.

De bootcamp die in samenwerking met Wladimirov Fitness & Wellness is ontwikkeld, is de eerste try-out van het concept Sociale Sportschool. Deelname is gratis, aanmelden kan bij de receptie van Park Eemwijk en Wladimirov Fitness & Wellness. Start: zaterdag 12 december van 10.00 tot 12.00 uur.

Sjaak Langenberg: “Door rolstoelwandelen te combineren met een bootcamp wordt het ineens een heel eigentijdse, verrassende activiteit. Door sporters aan te spreken op hun sociaal hart verbind je een heel andere partij aan de ouderenzorg. Het is echt de bedoeling dat zij een goede work-out krijgen en dat ouderen hier deelgenoot van kunnen zijn, actief als ze dat nog kunnen, maar passief kan ook.”

Sportsschooleigenaar Youri Wladimirov: "Ik ben enthousiast over dit idee dat heel goed past bij het sociale karakter van onze sportschool".

Het is de intentie van Langenberg en De Beer dat de bootcamp uitgroeit tot een duurzame activiteit. Zij willen het concept Sociale Sportschool verder uitbouwen en hopen dat meer sportscholen zich aansluiten bij het initiatief.

Dit project is onderdeel van het driejarig onderzoeksproject Reinventing Happiness in opdracht van het Stedelijk Museum 's-Hertogenbosch en gastcurator Joanna van der Zanden. Doel van Reinventing Happiness is om alternatieve sociale concepten te ontwikkelen en te onderzoeken of een andere definitie van geluk nieuwe toekomstperspectieven oplevert.