Wie wint de Harrie Tillieprijs 2015?


Op 13 december is het bekend

Roermond, 20151202 -- Op zondag 13 december om 15 uur maakt Ferdinand Pleyte, wethouder cultuur, in het Cuypershuis bekend wie de winnaar is. Tevens opent hij dan de expositie rondom de Harrie Tillieprijs 2015.

De gemeentelijke kunstprijs wordt uitgereikt aan een actuele vormgever die (inter)nationaal werkzaam is. De jury heeft vijf genomineerden voorgesteld: Aldo Bakker, Atelier Van Lieshout, Christien Meindertsma, Kossmann.De Jong en …, staat. Hun werk is te zien in een expositie in het Cuypershuis, ontworpen door Maurice Mentjens.

Bezoekers worden tijdens de expositieperiode opgeroepen om de publieksfavoriet te bepalen.

De Harrie Tillieprijs richt zich op hedendaags ontwerp en de link met de interieurontwerpen van Pierre Cuypers. Bij de toekenning gelden als criteria de inhoudelijke overtuiging, vakmanschap, originaliteit en de maatschappelijk/culturele context van de genomineerden en hun werk.

De expositie is daarna nog te zien t/m 13 maart 2016. Een begeleidende catalogus is te koop in de museumwinkel.

Harrie Tillieprijs: in het voetspoor van Pierre Cuypers De kunstprijs heeft als volledige titel ‘Harrie Tillieprijs: vormgeving in het voetspoor van Pierre Cuypers’. De naam van de prijs eert de vroegere conservator van het Roermondse museum voor zijn verdiensten op dit gebied en profileert het Cuypershuis als platform voor hedendaagse vormgeving.

Het interieurontwerp van Cuypers is het uitgangspunt. Daarnaast spelen bij de selectie ook andere factoren een rol. In hoeverre is er een maatschappelijke en culturele context aanwijsbaar in het werk? Is er sprake van ambachtelijkheid, originaliteit en vernieuwing? Heeft de ontwerper een eigen inhoudelijke overtuiging en gedrevenheid en hoe koppelt hij deze aan de missie van de opdrachtgever?

De juryleden van de Harrie Tillieprijs 2015 zijn:

Henk Wolters, algemeen directeur Kern│architecten², voorzitter Annemieke Broeke, stafmedewerker Cuypershuis Jos Holtkamp, adviseur en publicist op het gebied van vormgeving, o.a. voor Premsela Chequita Nahar, ontwerpster, Directeur Mafad, Maastricht Academy of Fine Arts and Design, Hogeschool Zuyd Catharien Romijn, curator DSM kunstcollectie Matthijs van Cruijsen, Studio Inamatt – winnaar van de Harrie Tillieprijs 2013





Cuypershuis