Promotie mw. Peggy M.H. Bongers, MSc

15 december 2015

Locatie: Minderbroedersberg 4-6 / Tijd: 14:00

Trefwoorden: emotioneel eten, klassieke conditionering, cue reactiviteit

Promotie Mw. Peggy M.H. Bongers, MSC

Faculty of Psychology and Neuroscience

Promotor: prof.dr. A.T.M. Jansen Co-promotor: dr. R. Havermans

Titel: "I eat when I’m sad, I eat when I’m glad; on the role of cue reactivity and classical conditioning in emotional eating" Dinsdag 15 december 2015, 14.00 uur

In dit proefschrift wordt onderzocht of mensen die zichzelf beschrijven als emotionele eters ook echt meer eten als ze zich rot of gestrest voelen. Uit de studies blijkt dat emotionele eters de neiging hebben om vaak veel te eten, ook als ze zich bijvoorbeeld blij voelen of lekker eten ruiken. Het proefschrift toont verder aan dat eten als reactie op negatieve emoties aangeleerd kan zijn. Als negatieve emoties en eten vaak samengaan, gaat alleen het ervaren van die emoties al zin in eten uitlokken. Dit zou kunnen betekenen dat emotioneel eten ook weer “af te leren” is.