Aanbod gediplomeerden neemt af

14-12-15

Aanbod gediplomeerden neemt af

De lagere instroom aan de opleiding tot helpende en zorghulp en welzijnsopleidingen, zorgt ervoor dat het potentieel aan gediplomeerden voor de sector in de regio afneemt. Bekijk de infographic over onderwijs in zorg en welzijn in Amsterdam, Zaanstreek-Waterland en Noord-Holland Noord.

Huidig overschot aan personeel slaat komende jaren om in tekort

De nieuwe regioportretten zijn verschenen. Daarin staat beschreven hoe de ervaren overschotten aan personeel op de arbeidsmarkt van Zorg en Welzijn de komende jaren omslaan in lichte tekorten. Als gevolg van de vergrijzing gaan die tekorten op de langere termijn toenemen. Dit terwijl de instroom bij zorg- en welzijnsopleidingen afneemt. Hoe groot de tekorten zijn, en wanneer zij zich voordoen verschilt per scenario.

In Amsterdam ontstaat een relatief groter tekort aan hbo- en mbo-verpleegkundigen dan in Zaanstreek - Waterland en Noord-Holland Noord. Het Amsterdamse tekort zal zich ook eerder voordoen. De onderzoekers voorspellen een tekort aan pedagogisch werker niveau 4, vanwege afnemende instroom aan de opleiding terwijl de vraag vanuit de kinderopvang weer zal gaan stijgen.

* Amsterdam (samenvatting)

* Zaanstreek-Waterland (samenvatting)

* Noord-Holland Noord (samenvatting)

Hoeveel wijkverpleegkundigen zijn straks nodig?

Er zijn momenteel nog onvoldoende `wijkverpleegkundigen': verpleegkundigen die de spil van de zorg in de wijk zijn en bijhorende taken (indiceren en organiseren van zorg) oppakken. Hoe dit tekort zich ontwikkelt is met veel onzekerheid omgeven. Scenario's uit een recent onderzoeksrapport van Kiwa Carity en CAOP lopen uiteen van een toename van de vraag van 8% tot 45% ten opzichte van 2015. Op dit moment investeren thuiszorgorganisaties in opscholing van personeel. Ook proberen opleidingsinstituten hun studenten voor `werken in de wijk' te laten kiezen.

SIGRA voert in december een `quick scan' uit naar de stand van zaken rond inzet van wijkverpleegkundigen in Amsterdam. De resultaten daarvan zijn begin februari beschikbaar.