Kunstenaar Johan Moorman maakt muurschildering van 650 m2 in centrum van Heerlen

Persbericht

Kunstenaar Johan Moorman maakt muurschildering van 650 m2 op pand Geerstraat / Burg. Van Grunsvenplein in het centrum van Heerlen.

Tot en met woensdag 23 december werkt de Eindhovense kunstenaar Johan Moorman in het centrum van Heerlen aan een nieuwe muurschildering, met de titel “Let The Good Times Roll”. Johan Moorman is een veelzijdig artiest, die op het punt staat internationaal door te breken. In opdracht van de gemeente Heerlen hebben Raenys Martis, curator van de stichting Street Art en Fiedel van der Hijden van Abraxas, de kunstenaar uitgenodigd om een muurschildering te komen maken. Vastgoedeigenaar Multi heeft graag toestemming verleend voor de muurschildering van Johan Moorman.

Juist nu, in de aanloop naar Seriuos Request, een Mural maken met Johan Moorman, bevestigt en onderstreept de rol van de stad Heerlen als podium voor Urban Culture. In de collectie van internationale Murals die de stichting Street Art inmiddels in Heerlen heeft opgebouwd is een groot werk van Johan Moorman niet alleen een belangrijke aanvulling, maar versterkt ook de focus op het belang van de stad als openbare kunstgalerij.

Johan Moorman

De ruimtelijke werelden van Johan Moorman (SPIELEREI) doen denken aan retro computer games, het werk van de graficus Escher, of illustraties uit oude Lego catalogi. Zijn grafiek en muurschilderingen zijn altijd overgoten met een Anti-Design saus, maar tegelijkertijd stijlvol in kleurkeuze, lijnvoering en vormtaal. Johan Moorman (1979) laat zich in zijn autonome werk inspireren door retro-futuristische beelden, architectuur, muziek en technologische ontwikkelingen. Hij ontwierp het affiche voor de reeks legendarische Kraftwerk 3D shows in 2013 in het oude technologiemuseum Evoluon. Johan Moorman is een van die jaren '90 graffitikunstenaar / skateboarders van de Nederlandse stad van het licht (Eindhoven), die nooit is gestopt met verkennen en experimenteren. Niet alleen in stijl, maar ook met verschillende media. Hij groeide op in een stad vol van technologie en ontwerpen en studeerde later aan de academie van Rotterdam.

In het dagelijks leven runt hij SPIELEREI, een veelzijdig ontwerpbureau gespecialiseerd in identiteit en typografie. Ook heeft hij zijn passie voor letters vanuit zijn achtergrond in graffiti weten voort te zetten in het ontwerpen en programmeren van talloze lettertypes. De retro-futuristische stijl van de kunstenaar is beïnvloed door de Memphis beweging, nieuwe psychedelica, Sol LeWitt, Arcades en nog veel meer. In zijn werk lijkt het soms alsof de klok stopte met tikken. Ruimten die aanvoelen als speelplaatsen, waar de voorwerpen en vormen elkaar in evenwicht houden, creëert Johan Moorman vaak een avontuurlijke wereld die uitnodigt om verkend te worden.

Serious Request Print release

Johan Moorman zal van het ontwerp van de Mural in Heerlen in een beperkte oplage prints te koop stellen, waarvan de opbrengst naar het goede doel gaat. Deze exclusieve print is een reflectie van de 650 m2 grote Mural, waarin de kunstenaar zich o.a. laat inspireren door thema’s uit de stad Heerlen en is alleen verkrijgbaar bij de Encore concept galerie.

De stichting Street Art initieert voor een aantal maanden 'Encore'. Een concept galerie in een leegstaande winkel (voorheen Sporthuis Diana) aan de Pancratiusstraat 48 in Heerlen centrum, die zich richt op diverse aspecten binnen de urban-culture met betaalbare schilderijen, collectible toys, prints, fashion en muziek. Kunstenaar Johan Moorman verkoopt prints van zijn ontwerp voor de nieuwe Mural in Heerlen, waarvan de opbrengst naar Serious Request gaat. De 'Encore' concept galerie is tijdens Serious Request dagelijks open van 12.00 uur tot 23.00 uur.

Het kunstwerk van Johan Moorman wordt in opdracht van Gemeente Heerlen in coproductie met Abraxas Culturele Evenementen en Stichting Street Art gerealiseerd.