Tom Dumoulin en Juul Franssen Limburgse sporters van het jaar

In de Maaspoort in Venlo werd tijdens een feestelijke bijeenkomst op maandag 14 december de Provinciale Sportprijs Limburg 2015 uitgereikt.

Wielrenner Tom Dumoulin uit Maastricht is voor het derde jaar op rij Limburgs sportman van het jaar geworden. Dit jaar heeft hij de status als toptijdrijder moeiteloos vastgehouden met overwinningen in tijdritten in de Ronde van Zwitserland en de Ronde van Spanje. Het geel op de Muur van Huy zou zijn hoogtepunt kunnen en moeten worden. Hij was er dichtbij, maar een lelijke valpartij dwong hem tot opgave. Nog geen twee maanden later in de Vuelta bleek Dumoulin getransformeerd tot ronderenner. De eindzege lag zelfs voor het grijpen. De voorlaatste dag werd hij helaas uit de rode trui gereden.

Judoka Juul Franssen werd sportvrouw van het jaar. De sportvrouw uit Reuver maakte een geweldig jaar mee. Er was geregeld eremetaal tijdens Europacupwedstrijden met gouden en bronzen plakken. Nationaal werd ze kampioen en vijfde werd ze op de Europese Spelen in Baku. Ze leek zelfs op weg naar het eremetaal tijdens het WK in Astana. Een discutabele diskwalificatie in de halve finale voorkwam dat. Waardoor ze terugviel naar een vijfde plek.

Sportploeg van het jaar werd de handbalploeg Lions. De herenhandballers uit Sittard waren het afgelopen jaar onbetwist de besten. Ze wonnen in de winter al de BeNeLeague, pakten de beker, maar de langverwachte hoofdprijs, de nationale titel, moest nog volgen. Uiteindelijk werd Volendam in de finale verslagen. De Lions wisten dus hun prijzenkast te vullen met maar liefst drie grote prijzen.

Kyra Fortuin werd verkozen tot talent van het jaar. De hockeyster uit Maastricht is de Limburgse opvolgster van Maartje Paumen. Pas 18 jaar en nu al een Europese titel op zak. Tijdens het jeugd EK won ze met Nederland het Europees kampioenschap.

Handbikester Laura de Vaan uit Baexem won de prijs voor de beste sporter met een beperking en is inmiddels een vaste waarde geworden in deze categorie. Ze reeg de ene titel na de andere eretitel aan haar palmares. Ze werd Nederlands kampioen en won de World Cup. Op het wereldkampioenschap pakte ze bijna de dubbel. Ze werd tweede in de wegwedstrijd en pakte de wereldtitel bij het tijdrijden.

Ook werd dit jaar weer de `Sport Award' uitgereikt. Dit jaar ging deze oeuvreprijs naar de voormalige bokser en drievoudig Olympisch medaillewinnaar Arnold Vanderlyde. De `Sport Award' is een prijs die wordt uitgereikt aan een Limburgse sportpersoonlijkheid als erkenning voor het totale `sportoeuvre' dan wel levenswerk als actief sporter, trainer, official en/of kaderlid.

De Provinciale `Go for Gold' Sportprijs Limburg 2015 is een gezamenlijk initiatief van de Provincie Limburg, gemeente Venlo, Topsport Limburg, het Huis voor de Sport Limburg, L1 Radio & Televisie, het Limburgs Dagblad en Dagblad de Limburger. De winnaars werden gekozen door een vakjury en het Limburgse publiek.