Regering moet voorstellen doen over organisatie kindcentra

Binnen een half jaar moet de regering met concrete voorstellen komen over wat er nodig is om het mogelijk te maken dat kinderopvang en onderwijs kunnen worden aangeboden vanuit een organisatie, zoals een integraal kindcentrum. Een motie hierover ingediend door Kamerleden van PvdA, Groen Links en D66 is aangenomen.

De motie is onder andere gebaseerd op een breed gedragen voorstel van Kindcentra 2020, een samenwerking tussen bestuurders uit kinderopvang, onderwijs en gemeenten. Door fusie tussen opvang en onderwijs kan gewerkt worden aan een doorgaande ontwikkellijn voor alle kinderen. Wet- en regelgeving staat een dergelijke samenwerking nu in de weg. Een van de regels bepaalt dat personeel niet bij twee organisaties kan werken (op school en op de kinderopvang). Er blijven dan twee organisaties bestaan.

De motie-indieners Yucel (PvdA), Voortman (Groen Links) en Van Weyenberg (D66) wijzen op het belang van keuzevrijheid voor ouders en onderwijs- en kinderopvangorganisaties. Voor ouders is het ook niet prettig als zijn steeds bij verschillende organisaties moeten aankloppen.

De AVS biedt de leergang Directeur Integraal KindCentra aan. Op 4 februari start er een nieuwe serie (intakegesprekken op 12 en 18 januari).