Distributiecentra Heineken draaien voor driekwart op zonne-energie

Gepubliceerd op: 15 december 2015 | Gewijzigd op: 15 december 2015

Acht distributiecentra van Heineken Nederland maken sinds gisteren gebruik van zonne-energie. Heineken liet hiervoor 12.000 zonnepanelen installeren die gezamenlijk een vermogen van 3 MWp opleveren. De zonnepanelen dekken 75 procent van het energieverbruik.

De zonnepanelen liggen op de distributiecentra van Heineken Groothandel in Amsterdam, Houten, Oss, Drachten, Etten-Leur, Rotterdam, Heerlen en Deventer. "Driekwart van onze energie wekken we hiermee op, de overige 25 procent kopen we groen in", vertelt Jeroen Corver, directeur Heineken Groothandel. "We willen ook energiebesparende maatregelen nemen, zoals het toepassen van led-verlichting."

Schone stadsdistributie

De zonnepanelen wekken niet alleen duurzame energie op voor de centra, maar ook voor het vervoer. De stroom gebruiken we rechtstreeks voor het opladen van de accu's van elektrische vrachtwagens. "We hebben momenteel al twee elektrische vrachtwagens rijden - een in Amsterdam en een in Rotterdam. Volgend jaar nemen we er nog eens acht in gebruik. We gaan voor 0-emissie vervoer in 2020 in de Randstad", aldus Corver.

De zonnepanelen zijn mede dankzij de nauwe samenwerking tussen Heinekens projectpartners - SolarAccess en Triodos Renewables Europe Fund - gerealiseerd. De investeringen van deze partijen dragen bij aan het behalen van de doelen uit het Energieakkoord.

RVO.nl verleende subsidie voor het project met de SDE+. SDE+ wordt uitgevoerd in opdracht van het ministerie van Economische Zaken.