`Ziektes en aantastingen leiden tot bomenkap?'


Geplaatst op 16 december 2015

De gemeente heeft voor 110 bomen in de gemeente Sint-Michielsgestel een kapvergunning aangevraagd. De meeste van deze bomen zijn geveld door een boomziekte of staan langs hoofdwegen waar ze veel te lijden hebben.
In sommige straten gaat het om een enkel exemplaar maar in andere straten gaat het om meerdere exemplaren tegelijk. Uitschieters is de Spurkstraat in Den Dungen. Hier is een vergunning aangevraagd voor het kappen van 61 essen.
We verwachten dat we in februari 2016 daadwerkelijk de bomen kunnen weghalen.

Waarom zoveel bomen kappen?

Jaarlijks inspecteert de gemeente een deel van haar bomen. Daarbij kijken we of bomen gezond en veilig zijn en of ze gesnoeid moeten worden. Bij sommige bomen stellen we tijdens de inspectie aantasting door zwammen of een boomziekte vast. Of constateren we dat een boom slecht van conditie is.
In een dergelijk geval maken we een afweging hoe met de boom om te gaan. Afwachten of ingrijpen? Vaak herstelt de natuur zelf, maar als de veiligheid in het geding is, moeten we kiezen voor het rooien van de boom.

Boomziekten en slechte kwaliteit van bomen zijn de basis voor het rooiplan zoals we dat in de komende maanden gaan uitvoeren. Van de 8000 bomen die we dit jaar hebben gecontroleerd, een kwart van ons boombestand, rooien we ongeveer 2%, rond de 150 bomen. Op geschikte plaatsen planten we bomen
terug.

Communicatie

Op plaatsen waar we bomen gaan rooien en herplanten informeren we de bewoners hierover. We bieden bewoners de mogelijkheid om vragen te stellen en we geven waar nodig op locatie uitleg. Aan onder andere de Koesteeg en Bosscheweg heeft dit al plaats gevonden. Voor te rooien bomen langs
doorgaande wegen hebben we een Omgevingsvergunning kappen aangevraagd. In januari organiseert de gemeente een inloopspreekuur in de Litserborg, woensdag 6 januari van 15.00 tot 16.00 uur.

Ziet u een gemeentelijke boom met nieuwe schade, zoals (uit)gebroken takken, aanrijschade of plotselinge afsterving? Meld dit bij het Wijkbeheer, op werkdagen tussen 10 en 12 uur bereikbaar via (073) 553 1200 of op de website via Wijkbeheer.

1. Berlicum, Laan van Seldensate, 3 beuken
2. Sint-Michielsgestel, Park Kleine Ruwenberg, 1 acacia, 3 essen
3. Sint-Michielsgestel, Hoogstraat, 2 Amerikaanse eiken, 1 beuk
4. Den Dungen, Litserstraat, 7 Hollandse eiken
5. Den Dungen, Hooidonk, 5 Hollandse eiken
6. Gemonde, Sint-Lambertusweg, 6 essen
7. Den Dungen, Hooidonk, 1 Hollandse eik
8. Berlicum, Milrooijsedijk, 16 Hollandse eiken
9. Den Dungen, Spurkstraat, 61 essen
10. Berlicum, Molenhoek, 1 Hollandse eik
11. Sint-Michielsgestel, Gemondseweg, 1 Hollandse eik
12. Sint-Michielsgestel, Gemondseweg, 1 Amerikaanse eik
13. Sint-Michielsgestel, Kapelbergstraat, 1 esdoorn