Beken schoner door juist gebruik gewasbeschermingsmiddelen


17 december 2015 Handhavers van Waterschap De Dommel hebben in 2015 extra veldcontroles uitgevoerd op toepassing van gewasbeschermingsmiddelen in het Beerze- en Reuselgebied. Hierbij lag de nadruk op het gebruik van onkruidbestrijdings- en gewasbeschermingsmiddelen in het voor- en najaar. Van
maart tot en met oktober 2015 zijn in totaal 90 veldcontroles uitgevoerd. Hiervan waren 85 bespuitingen akkoord; een hoog naleefgedrag van 94,4%.

Aanleiding extra controles

Tijdens het teeltseizoen worden akkers bespoten met gewasbeschermingsmiddelen. Aan de randen van de akker, bij de slootkanten, gaat het vaak mis. Met als gevolg dat hoge concentraties aan gewasbeschermingsmiddelen in het slootwater worden aangetroffen.
Dit is slecht voor de flora en fauna bij en in de sloten. Uit onderzoek van 2014 bleek dat in het gebied Beerze-Reusel (ten zuiden van Tilburg) de concentraties aan gewasbeschermingsmiddelen veel hoger waren dan in andere gebieden.

Monitoring waterkwaliteit

In maart, mei, augustus en oktober 2015 zijn daarom op zes plaatsen monsters genomen van de Groote en Kleine Beerze, Reusel en Raamsloop. Deze monsters zijn onderzocht op een breed scala aan gewasbeschermingsmiddelen (258 stoffen per meetpunt). Uit de analyseresultaten blijkt dat slechts zes
stoffen boven de norm zijn aangetoond. Deze stoffen zijn allemaal wettelijk toegelaten middelen en komen overeen met middelen die in de teeltcyclus van de gewassen toegepast worden.

Voorlichting

Om de waterkwaliteit in het gebied te verbeteren heeft Waterschap De Dommel het afgelopen jaar, naast handhaving, extra ingezet op voorlichting. Zij zijn hiervoor de dialoog aangegaan met de agrariers, loonwerkers en burgers. In het veld maar ook tijdens diverse lokale en regionale
bijeenkomsten. Handhavers gaven actief voorlichting over spuitgedrag en middelengebruik. Belangrijk aandachtspunt blijven kopakkers van percelen. Hier wordt, in tegenstelling tot de rest van het perceel, de spuitvrije zone niet altijd even goed aangehouden.

Vervolg in 2016

Het waterschap blijft het projectgebied Beerze-Reusel in 2016 met de normale frequentie controleren. In het hele beheersgebied van Waterschap De Dommel wordt in 2016 een Brede Screening Bestrijdingsmiddelen uitgevoerd. Hierbij worden 15 beken bemonsterd op een groot pakket
gewasbeschermingsmiddelen. Drie bemonsteringslocaties liggen wederom in het Beerze-Reuselgebied, zodat we de ontwikkelingen hier kunnen blijven volgen.